Luxe feesten bij arbeidsvoorziening

De Arbeidsvoorziening Rijnmond (AVR) heeft uit een geheime kas luxe personeelsfeesten, zeiltochten en zwarte beloningen voor medewerkers betaald. Dat blijkt uit een onderzoek van het accountantsbureau Deloitte & Touche dat is verricht in opdracht van het Centraal Bureau Arbeidsvoorziening (CBA).

Een personeelslid van de AVR bevestigde details over de luxe feesten tegenover een verslaggever die dat vanochtend in het Radio 1 Journaal meldde.

Volgens een woordvoerder van het CBA zijn de details ontleend aan het onderzoek, dat vorig jaar werd voltooid. Volgens het accountantsbureau bleek bij de AVR 25 miljoen gulden te zijn besteed aan dubieuze debiteuren.

Uit de zwarte kas die de AVR erop nahield is vorig jaar 65.000 gulden betaald aan zwarte beloningen – onder andere aan personen die niet in dienst van de AVR waren – en `leuke zaken' voor het personeel.

Deze gegevens werden al eerder vermeld in de pleitnota van mr. A.L. Asscher, de advocaat van het CBA. Hij diende ze eind januari in bij de behandeling van het ontslag van directeur H. Luchtmeijer van de AVR voor het Rotterdamse kantongerecht. Luchtmeijer, die eind vorig jaar door het CBA werd ontslagen, eiste doorbetaling van zijn salaris.

Het ontslag van Luchtmeijer is een indirect gevolg van de beschuldiging van de Europese Commissie dat gelden uit het Europese Sociale Fonds (ESF) in Nederland zouden zijn misbruikt. Bij de AVR zou frauduleus zijn gehandeld met subsidies voor twee terugkeerprojecten voor Antillianen, Futuro Laboral en Ban Bario Bek. Justitie doet al geruime tijd onderzoek naar de vermeende fraude bij Futuro Laboral, dat met ESF-geld is gesubsidieerd door de AVR, dat tevens controleur van dit project was.