Israël bereidt zich voor op meer bommen

De Israëlische veiligheidsdiensten bereiden zich voor op verdere Palestijnse aanslagen na de zelfmoordaanslag van gisteren in de stad Netanya waarbij behalve de dader drie Israëliërs om het leven kwamen.

Er vielen ongeveer 50 gewonden. Een Arabier werd kennelijk als vergelding ernstig gemolesteerd. Hij is in een kritieke toestand. De gekozen Israëlische premier, Ariel Sharon, stelde dat vertrouwelingen van de Palestijnse leider, Yasser Arafat, bij aanslagen als deze zijn betrokken, en beloofde opnieuw na zijn aantreden de veiligheid van de Israëliërs te herstellen.

De aanslag in Netanya volgde op een aankondiging van de moslim-fundamentalistische Palestijnse groep Hamas dat zij een nieuwe campagne van zelfmoordaanslagen zal lanceren zodra Likudleider Sharon als premier aantreedt – waarschijnlijk woensdag. ,,Op het moment dat deze verklaring wordt opgesteld, staan meer dan tien potentiële martelaren gereed om diep in het zionistische gebied in actie te komen'', aldus een verklaring van Hamas. De groep, die zich verantwoordelijk heeft gesteld voor eerdere, bloedige zelfmoordaanslagen in Israël, zwoer tegelijk dat de Palestijnse opstand zal voortduren tot het Israëlische leger uit de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook zijn verdreven.

Het dreigement van Hamas kwam weer enkele uren na een verklaring van de Israëlische chef staf, generaal Shaul Mofaz, dat Arafats Palestijnse bestuur verandert in een terroristische eenheid en dat de strijd tegen de Palestijnse terreur zal worden geïntensiveerd. Mofaz wees op een aantal incidenten in de voorgaande dagen – een bomexplosie in een taxi en een poging tot een aanslag, door dezelfde dader, in een restaurant in Tel Aviv. Hij zei dat deze incidenten ,,ons dwingen onze druk te verhogen op de terroristen en diegenen die hen zenden.'' Yasser Arafat, reageerde spottend: ,,Wat kan hij nog inzetten? Het atoomwapen?''

De Israëlische politie heeft inmiddels een beroep gedaan op het leger om militairen in te zetten in de steden en in gebieden die grenzen aan de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. De politie heeft zelf ook al haar beschikbare mankracht ingezet, om nieuwe aanslagen te voorkomen en ook de bevolking gerust te stellen. De Palestijnse gebieden zijn al van Israël afgesloten – Palestijnen mogen Israël niet in – wat de Palestijnse economie heeft gewurgd en de anti-Israëlische gevoelens onder de Palestijnen versterkt. Maar de afsluiting is zeker niet waterdicht.

De Palestijnsae minister Imad Faluji heeft vrijdag op een bijeenkomst in Libanon gezegd dat de Palestijnse opstand niet is geprovoceerd door het bezoek van Sharon aan de Tempelberg, maar ,,zorgvuldig was gepland'' sinds de terugkeer van Yasser Arafat van vredesonderhandelingen in Camp David. Palestijnen hebben dit niet eerder met zoveel woorden toegegeven.