Internationaal

LONDEN

De FTSE-100 index kroop vanochtend weer omhoog nadat vrijdag het laagste punt sinds 10 februari 1999 was bereikt. De winst werd gedragen door koersstijgingen in telecom- en oliefondsen. De koers van British Telecom klom 1,3 procent, Vodafone zag de koers met 1,1 procent stijgen. Volgens analisten voelden beleggers zich gesterkt door de koerswinst van de Dow Jones in New York afgelopen vrijdag. Mediaconcern Pearson zag de koers stijgen nadat het bedrijf een winstdaling naar buiten bracht, die niettemin beter was dan verwacht. De FTSE eindigde de ochtend op 5.889,2 punten, een koerswinst/verlies van 0,52 procent.

FRANKFURT

De DAX in Frankfurt profiteerde vanochtend van nieuwsberichten die beweerden dat de Duitse softwaremaker SAP dit jaar een winstijging (voor belasting) van 62 procent zal boeken. De koers zou volgens analisten ook stijgen in reactie op een koersval afgelopen vrijdag op de technologiebeurs Nasdaq. Oorzaak van de daling in de VS was een winstwaarschuwing van softwarebedrijf Oracle. De koers van staalfabrikant ThyssenKrupp kelderde 4,2 procent nadat beleggers het dividend kwamen ophalen dat vrijdag werd uitgekeerd. Rond de middag noteerde de DAX 6.165,8 punten, een stijging van 0,11 procent.

PARIJS

In Parijs werd vanochtend weer even het spel achter de knikkers zichtbaar. Door de malaise in de technologiesector hebben beleggers de afgelopen tijd geld geparkeerd in zogenoemde `defensieve aandelen' in meer traditionele sectoren. Nadat de koersen van tech-fondsen vrijdag licht begonnen te stijgen trokken beleggers een deel van het geld uit de traditionele fondsen terug omdat die volgens analisten inmiddels waren overgewaardeerd. Onder meer voedselproducent Danone moest inleveren. Tech-fondsen als STMicroelectronics en Cap Gemini zagen de koers stijgen. STM is volgens analisten één van de meest robuuste fondsen in de technologiesector. Toch is de rust nog niet terug in de tech-fondsen. Volgens technologie-analisten zullende koersen de komende weken nog aanzienlijk fluctueren. Over het geheel genomen werden vanochtend weinig aandelen verhandeld omdat beleggers in afwachting zijn van de opening van de handel in New York. De CAC-40 index stond aan het eind van de ochtend op 5.297,4 punten, een stijging van 0,1 procent.

TOKIO

In Tokio waren gisteren de gevolgen van de scherpe koersdalingen van vorige week nog zichtbaar. Koopjesjagers kochten ondergewaardeerde aandelen die voor het weekend massaal van de hand waren gedaan. De yen verloor waarde ten opzichte van de dollar, en eindigde op een dieptepunt van 117 yen tegen een dollar. Deze waardedaling werd veroorzaakt door politieke instabiliteit nadat de Japanse premier Yoshiro Mori een motie van wantrouwen te verwerken kreeg. De daling van 3 procent op de technologiebeurs Nasdaq van afgelopen vrijdag was te merken bij tech-fondsen zoals Kyocera. Gisteren stegen dezelfde fondsen in waarde omdat handelaren ze als ondergewaardeerd beschouwden. Telecom-aandelen werden vandaag nog steeds van de hand gedaan. De Nikkei-index sloot met een kleine winst van 0,49 procent op 12.322,16.