Geen nieuwe investeerders Newconomy

Het noodlijdende internetbedrijf Newconomy, opgericht door M. de Hond, heeft geen nieuwe investeerders kunnen vinden. De handel in aandelen Newconomy op de beurs is geschorst tot morgenmiddag.

Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt. Newconomy had de aandeelhouders beloofd dat het vandaag bekend zou maken hoe het bedrijf hoopt te overleven na een verlies van, volgens eigen zeggen, tussen de 66 tot 84 miljoen gulden in het afgelopen jaar. De toelichting op het `plan' van interim-manager K. Scholtes komt pas morgen. Dan komt er ook duidelijkheid over ,,de beëindiging van de bestuurscrisis binnen het bedrijf''.

Er is ,,geen Letter of Intent getekend met potentiële strategische partners'', meldde het bedrijf vanochtend. ,,Partijen rondom Newconomy werken vandaag aan de verdere invulling van het plan dat interim-manager Kees Scholtes opgesteld heeft.'' Zowel Newconomy als de geschorste bestuursvoorzitter De Hond weigerde vanochtend het persbericht verder toe te lichten.

Newconomy heeft de afgelopen weken met onder andere de banken ABN Amro en Fortis en investeerders Nethave/Greenfield en Reggeborgh onderhandeld over een kapitaalsinjectie. Newconomy heeft vorig jaar april met zijn beursgang ruim 140 miljoen gulden opgehaald, maar is in financiële problemen gekomen door de enorme koersval van de internetbedrijven op de beurs. Newconomy is een participatiemaatschappij die winst of verlies maakt door te investeren in (beginnende) internetbedrijven en die belangen later weer te verkopen. Door de scepsis bij beleggers over internetbedrijven zijn de belangen van Newconomy fors in waarde gedaald en bovendien niet te verkopen.

Oprichter De Hond is in januari geschorst door de raad van commissarissen na een te optimistische nieuwjaarsboodschap. President-commissaris P. van Hoogstraten en een financiële interim-manager werken sindsdien aan een nieuwe strategie. Newconomy ging naar de beurs voor 10,50 euro. Vrijdag sloot de koers op 1,73 euro. Grote aandeelhouders zijn onder andere De Hond zelf, maar ook de verzekeraars Aegon en Delta Lloyd.