Dirigenten schrijven kabinet

Sir Simon Rattle, de toekomstige chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker, en Valery Gergjev, de wereldberoemde Rotterdamse chef-dirigent, schrijven in een `persoonlijke' brief aan premier Kok, minister van financiën Zalm en cultuur-staatssecretaris Van der Ploeg, dat het Rotterdams Philharmonisch Orkest een extra subsidie van een miljoen per jaar moet krijgen, nu de gemeente Rotterdam extra financiën heeft toegezegd.

Beide dirigenten, die al vroeg in hun carrière voor het orkest stonden en daarmee de afgelopen maanden ook veel internationaal succes oogstten, roemen de grote kwaliteiten van de Rotterdammers en het vooruitstrevende artistieke beleid. Maar ze zeggen dat hun honorering internationaal gezien ver achter blijft en nu ook ten onrechte twintig procent lager ligt dan bij het Koninklijk Concertgebouworkest, het officiële `boegbeeld' van het Nederlandse muziekleven. Bovendien moeten er minstens acht musici bijkomen, vinden ze. De twee dirigenten schrijven de bewindslieden te beseffen dat voor verschillende andere Nederlandse orkesten inkrimping dreigt, als gevolg van beleidswijzigingen. Maar ze vinden dat het Rotterdamse orkest ,,een van de belangrijkste ambassadeurs van het symfonie orkest in de wereld'' is en zich bovendien als weinig andere ,,kan aanpassen aan een nieuw cultureel klimaat.''