De Leeuw wil kleiner festival

Paul de Leeuw vindt dat de huidige gekte rondom het Eurovisie Songfestival in Nederland te ver is doorgeschoten. ,,Laten we het in godsnaam kleiner dan klein houden'', bepleit de presentator van het liedjesfeest vandaag in een interview op www.nrc.nl.

De Leeuws opvatting staat haaks op de plannen van de NOS om het Songfestival ieder jaar grootser en met steeds meer publiek en media-aandacht te organiseren. Dit jaar werden er weer meer toegangskaarten verkocht voor de show in Ahoy dan vorig jaar (van 5500 naar meer dan 8500). Ook werd dit jaar voor het eerst door Radio 2 live verslag gedaan van het voorprogramma en werd voor de organisatie contact gezocht met externe adviseurs, onder meer uit de platenindustrie, om het festival een professioneler karakter te geven. De NOS wil het festival ,,opstuwen in de vaart der volkeren'', zegt Lars Andersson, voor de NOS belast met de organisatie.

De Leeuw is het daar niet mee eens. Hij vindt dat de toestanden rond het festival inmiddels ,,rare vormen'' hebben aangenomen. ,,Heel overdreven.'' Hij pleit voor een kleinschaliger aanpak. Ook vindt hij dat het festijn te veel wordt uitgemolken. ,,De liedjes moeten op de avond zelf pas bekend worden gemaakt.''

De Leeuw is momenteel over de opzet van het volgende nationale festival in discussie met de NOS. ,,Samen met Cornald Maas (adviseur van het festival, red.) gaan we echt een grote strijd voeren'', zegt De Leeuw. Lars Andersson zegt de gesprekken met groot vertrouwen tegemoet te zien. Wel betwijfelt hij of de NOS het muziekfeest in de toekomst moet blijven organiseren. De organisatie van het evenement zou wat hem betreft ook best door een andere publieke omroep mogen worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld de TROS.

Michelle wint Songfestival 2001

Afgelopen zaterdag won Michelle Courtens (19) met de ingetogen ballad Out on my own het nationale songfestival. Michelle kreeg 84 punten en liet de groep Ebonique met het up tempo-nummer So much love en Montezuma's Revenge met het close harmony-lied Danielle achter zich. Michelle zal op 12 mei Nederland vertegenwoordigen in Kopenhagen.

    • Lukas Keijser
    • Japke-d. Bouma