Crisis Argentinië dwingt De la Rúa tot herschikking kabinet

De Argentijnse president Fernando de la Rúa heeft zaterdag zijn kabinet ontbonden na het plotselinge opstappen afgelopen vrijdag van minister José Luis Machinea van Economische Zaken.

Gisteren maakte De la Rúa bekend dat hij minister van Defensie Ricardo López Murphy, een in Amerika opgeleide econoom, gevraagd heeft de post van Economische Zaken over te nemen. Murphy zou vandaag worden beëdigd.

Het aftreden van Machinea was een reactie op het mislukken van zijn beleid om de zieltogende Argentijnse economie weer op de been te krijgen. De Argentijnse economie, die in 1999 met drie procent inkromp en die bijna 15 procent werklozen telt, verkeert al bijna drie jaar in de intensive care. In oktober verleden jaar verdiepte de crisis toen internale investeerders de stuipen op het lijf werden gejaagd door een omkoopschandaal in de Senaat dat leidde tot het aftreden van de vice-president. Een hulppakket van het Internationaal Monetair Fonds van 40 miljard dollar, bekend gemaakt in december vorig, bracht het vertrouwen van investeerders in de terugbetaling van uitstaande leningen weer enigszins terug. Maar een nieuw geldwitwas-schandaal waarbij de president van de Centrale Bank was betrokken, zorgde begin vorige maand weer voor pessimisme. Ondertussen vertoont de economie, ook onder invloed van de Amerikaanse markt en de crisis in Turkije, nog steeds geen tekenen van leven. Machinea vertrok op een moment dat hem uitkwam, zo schrijft Martin Gambarratta, commentator in de Buenos Aires Herald On line. Gambarrotta denkt dat Machinea handelde uit woede wegens een onderhoud afgelopen week tussen De la Rúa en de succesvolle oud-minister van Economische Zaken Domingo Cavallo.

De nieuwe minister van Economische Zaken, Murphy, zal naar verwachting het financieel beleid omgooien. Terwijl Machinea de schuldenlast trachtte in te dammen door verhoging van belastingen en verlaging van lonen van ambtenaren, staat Murphy bekend als voorstander van beperking van uitgaven wordt gekoppeld aan verlaging van belastingen. Oud-president Carlos Menem zei dat het niet uitmaakt wie de nieuwe minister van Economische Zaken is. ,,Als er geen leiderschap is, is er geen regeerbaarheid. En als er geen regeerbaarheid is krijg je de situatie waar we nu in zitten.''