CAMBODJAANSE KIP MET LIMOEN

Gebruik een stevige, boerenkip voor dit recept. De marinade is namelijk sterk en de structuur van het vlees van een gewone kip is te waterig en niet compact genoeg om de inwerking van de marinade te verdragen. Daarnaast is de smaak van een gewone kip zo mild, dat de marinade waarschijnlijk zal overheersen. Gebruikt u toch een goedkopere kippensoort, neem de kip dan na maximaal 1 uur uit de marinade en verkort de kooktijd enigszins. Paddestoelen-sojasaus is bij elke goed gesorteerde toko verkrijgbaar.

Doe de peperkorrels en het zeezout in een vijzel en stamp tot een grof mengsel. Voeg de tenen knoflook toe en stamp tot een pasta. Schep er de sojasaus, palm- of basterdsuiker en olie door.

Snijd de kip in 10 stukken en leg ze naast elkaar in een grote, ondiepe schaal. Schep er het sojasausmengsel over en wentel er de stukken kip in om. Dek de schaal af en laat de kip ten minste 1 uur tot een nacht marineren.

Verwarm de grill voor op 270° C of maak een houtskoolvuur. Bekleed als u de kip onder de grill roostert een grillplaat met aluminiumfolie (voor het makkelijk schoonmaken na het grilleren) en leg de gemarineerde stukken kip met de velkant boven naast elkaar op het rooster. Zet de kip circa 4 centimeter onder de grill en grilleer de stukken circa 10 minuten tot het vel mooi gebruind, maar niet verbrandt is. Draai de kip om en laat nog circa 10 minuten grilleren tot hij gaar is. Leg de stukken kip als u die op de barbecue wilt roosteren op het rooster en laat onder regelmatig omdraaien circa 15 tot 20 minuten roosteren tot hij gaar is. Schik de stukken kip op een dienschaal en geef er de partjes limoen en verse koriander bij. Laat uw eters zelf wat limoensap over de kip knijpen en er verse koriander over strooien. Geef er bijvoorbeeld gekookte witte rijst en een frisse komkommersalade met een rijstazijndressing bij.

    • Kim Maclean