B&W moeten `fraudeadvies' Zwolle toelichten

Burgemeester en wethouders van Zwolle moeten van de raadsfracties van GroenLinks en Plaatselijk Belang Zwolle opheldering geven over uitspraken van oud-directeur A. van Berkum van museum De Stadshof. Ze zegt dat de gemeente haar heeft geadviseerd `creatief met bezoekerscijfers om te gaan'. De twee raadsfracties willen duidelijkheid over de vermeende `aanzet tot valsheid in geschrifte', zoals raadslid H. Willems (GroenLinks) het noemt. De partijen vrezen dat het gemeentebestuur door Van Berkums uitspraken, donderdag in het tv-programma Van Gewest tot Gewest, in diskrediet wordt gebracht. Vorig jaar bleek dat het op 7 januari gesloten museum voor naïeve en outsiderkunst jarenlang met bezoekersaantallen heeft gefraudeerd door aangekochte kaarten meerdere keren per dag door de scanner te halen. Van Berkums arbeidscontract is inmiddels ontbonden. Tijdens een daaraan voorafgaande rechtszaak ontkende ze dat ze ooit heeft geweten van het bewust aanschaffen van museumjaarkaarten voor de fraude. De werkwijze is volgens haar tot stand gekomen door de grote druk die vanuit de gemeente op het museum werd gelegd. De medewerkers moesten van De Stadshof met weinig middelen een groot succes zien te maken. Na een onderzoek besloot de gemeente Zwolle het museum te sluiten.