Brug in Portugal stort in: 70 doden

Vermoedelijk meer dan zeventig mensen zijn gisteravond omgekomen toen een brug over de Douro, in het noorden van Portugal, instortte. Een touringcar en twee auto's stortten naar beneden. Geen van de inzittenden zou de ramp hebben overleefd.

Naar aanleiding van de ramp heeft de Portugese minister Jorge Coelho van Publieke Werken, verantwoordelijk voor het onderhoud van wegen en bruggen, onmiddellijk ontslag genomen. ,,Ik aanvaard volledig de politieke verantwoordelijkheid voor dit ongeluk. Ik kan niet langer aanblijven'', aldus Coelho. De regering heeft een onderzoek gelast en twee dagen van rouw afgekondigd.

De brug dateert van 1886 en verkeerde volgens burgemeester Paulo Teixeira van het naburige Castelo de Paiva in slechte staat. Hij zei dat de lokale bestuurders daar in het verleden herhaaldelijk op hebben gewezen, maar dat zij bij de verantwoordelijke autoriteiten nooit gehoor vonden.

De brug in de weg tussen Castelo de Paiva en Penafiel, ongeveer vijftig kilometer ten oosten van Porto, stortte gisteravond even na tien uur in, nadat het wassende rivierwater een van de pilaren had weggeslagen. In de regio valt al dagen veel neerslag. De bus en de auto's stortten ongeveer vijftig meter naar beneden. In de bus zaten volgens de politie 67 bewoners uit de regio die terugkeerden van een dagtochtje naar Tras-os-Montes in het noordwesten van het land. In beide auto's zouden zeven mensen hebben gezeten.

Ooggetuige Eduardo Moreira, die achter de bus en de auto's reed en nog net wist te stoppen, vertelde de Portugese tv-zender SIC: ,,Ze verdwenen plotseling. Ik kon mijn ogen niet geloven.''

Meer dan honderd reddingswerkers en duikers van de marine zijn ingeschakeld. Hun werkzaamheden werden vannacht onderbroken wegens mist en onstuimig rivierwater. Vanmorgen is het reddingswerk hervat, maar op overlevenden rekent niemand meer. Rond het middaguur waren de stoffelijke overschotten van twee inzittenden, een man en een vrouw, geborgen.

Burgemeester Teixeira lichtte voor de Portugese tv zijn wanhopige pogingen toe om de autoriteiten op de gevaarlijke toestand van de brug te wijzen. ,,Lang geleden al heb ik gewaarschuwd voor de staat van onderhoud van de brug en ik heb alles gedaan wat ik kon om haar vervangen te krijgen. De brug is gebouwd in een tijd dat er nog paard-met-wagens en ezelkarren over de Douro moesten'', aldus de burgemeester. Tot gisteren reden er dagelijks 1.800 voertuigen overheen.

BRUGRAMP: pagina 4