Arbiter helpt Real tegen Barcelona

Door een arbitrale dwaling is de beladen ontmoeting tussen Real Madrid en Barcelona zaterdagavond in een 2-2 gelijkspel geëindigd. De Spaanse scheidsrechter keurde in de slotminuut een zuiver doelpunt van Rivaldo af. Drie medespelers stonden niet hinderlijke buitenspel toen de Braziliaan scoorde.

Real kwam twee keer door doelpunten van Raúl op voorsprong tegen Barcelona. Rivaldo zorgde twee keer voor de gelijkmaker. De sterspeler zag zijn derde treffer tot woede van heel Catalonië afgekeurd worden. De scheidsrechterlijke dwaling die Barcelona de overwinning kostte, riep bij de Catalanen weer sentimenten uit het verleden op, schreef El País vanmorgen. Zoals in de jaren negentig, toen Cruijff de rol van slachtoffer speelde. Volgens de Madrileense sportkrant Marca mag Barcelona klagen over het afgekeurde doelpunt, maar moeten de Catalanen over het hele seizoen gezien niet klagen. Barcelona is al vijf keer bevoordeeld, aldus Marca.

Barcelona behoudt een achterstand van negen punten op de aartsrivaal uit Madrid. ,,Wij hadden recht op de zege'', treurde Frank de Boer. ,,Real verliest wellicht nog punten, maar dan moeten wij alles winnen.''

Real Madrid vergrootte zijn voorsprong op de concurrentie. Deportivo verloor met 2-1 bij Real Mallorca. De ploeg van de Nederlandse spits Makaay, die met een late treffer de eer redde voor Deportivo, heeft nu vijf punten achterstand op Real Madrid. Valencia speelde met 2-2 gelijk bij Real Zaragoza en behoudt een achterstand van zeven punten op de koploper. Met nog dertien duels op het programma is de titelstrijd nog open.

In de Duitse competitie wordt de spanning steeds groter. Bayern München werd onttroond als koploper door Borussia Dortmund, dat vrijdag al met 6-1 van Eintracht Frankfurt had gewonnen. Bayern verloor zaterdag voor de tweede keer dit seizoen van Hansa Rostock. De voormalige Oostduitsers wonnen nu met 3-2. In de slotfase kreeg doelman Kahn van Bayern een rode kaart. Hij bevond zich bij een hoekschop in het vijandelijke strafschopgebied, toen hij de bal als een dolleman met de vuisten beroerde, alsof hij zich voor zijn eigen doel waande.

De achtervolgers Schalke 04 en Bayer Leverkusen gingen verrassend onderuit. Schalke verloor met 1-0 van Hamburger SV. De Nederlandse spits Meijer was matchwinnaar in het Volksparkstadion. Schalke heeft drie punten achterstand op Dortmund en een punt voorsprong op Leverkusen, dat met 1-0 verloor van 1860 München. Kaiserslautern, komende donderdag tegenstander van PSV in het UEFA-Cuptoernooi, steeg door een 2-0 zege bij Cottbus naar de gedeelde vierde plaats.