Amerikanen ondertunnelden Sovjet-ambassade

De VS hebben in de jaren zeventig en tachtig een tunnel gegraven onder de Sovjet-ambassade in aanbouw in Washington. Dat is een van de belangrijkste geheimen die de vorige maand gearresteerde Amerikaanse spion Robert Hansen waarschijnlijk heeft verraden. De Amerikaanse vice-president Dick Cheney en de FBI, waar Hansen 25 jaar voor werkte, weigerden gisteren het verhaal te bevestigen of te ontkennen. The New York Times bracht het bericht zaterdag en de kern ervan is sindsdien door andere media bevestigd.

In de justitiële documenten die de arrestatie van Hansen begeleidden, werd gemeld dat hij ,,een compleet technisch programma onbruikbaar [had] gemaakt, dat uiterst belangrijk was en zeer veel had gekost''. Naar de kranten nu concluderen verwees die zin naar het tunnelproject dat werd bedacht en uitgevoerd op het hoogtepunt van de Koude Oorlog.

De omstreden ambassade in Washington werd destijds gedeeltelijk in gebruik genomen, en pas helemaal betrokken toen de Sovjet-Unie in de jaren negentig niet meer bestond. De Amerikaanse regering bouwde in dezelfde periode een nieuwe ambassade in Moskou. Over en weer beschuldigden de regeringen elkaar ervan de nieuwbouw te ondermijnen door afluisterapparatuur in de bouwmaterialen binnen te smokkelen.

De Amerikaanse regering heeft nooit toegegeven de bewuste tunnel te hebben gebouwd. Doel van het project was de Sovjet-ambassade beter te kunnen afluisteren dan met de toen bestaande technieken van grotere afstand mogelijk was. Het massieve gebouw ligt op een heuvel aan de Wisconsin Avenue in Washington.

De tunnel heeft naar verluidt honderden miljoenen dollars gekost en het is niet duidelijk hoe operationeel het project is geweest en of de tunnel nog open is. Evenmin is bekend in welk stadium Hansen het bestaan van de tunnel aan de KGB zou hebben doorgegeven. Hij bood in 1985 zijn diensten aan. De opvolger van de KGB bleef gebruikmaken van de tamelijk hoog geplaatste FBI-medewerker.

Toen de via de tunnel onderschepte informatie loos bleek te zijn, wisten de Amerikanen dat de tunnel geen geheim meer was.