Amerika speelt hoofdrol bij resultaten

Ahold en Aegon, twee concerns met belangrijke activiteiten in de wankele Amerikaanse economie, komen deze week met jaarcijfers.

Een van de twee belangrijkste beursfondsen die deze week met de jaarcijfers komen is Ahold. Op de beurs worden geen verrassingen verwacht over het afgelopen jaar, en daarom gaat de aandacht vooral uit naar de mededelingen en vooruitzichten over 2001.

Na een reeks van overnames in de afgelopen vijftien jaar bestaat Ahold nu voor tweederde uit Amerikaanse activiteiten, en dat maakt het bedrijf zeer gevoelig voor de vooruitzichten in de VS. Gevoelig voor Amerika is ook Aegon, dat donderdag zijn jaarresultaten presenteert.

Hoe het in de VS zelf gaat, wordt deze week duidelijk met een stroom van belangrijke cijfers over de arbeidsmarkt. Woensdag publiceert de federal reserve het zogenoemde beige book, over de regionale economische ontwikkeling. Vrijdag ziet de publicatie van de maandelijkse werkgelegenheidscijfers. Analisten zien een toename van het aantal banen met rond de 70.000 in februari.

Dat is bescheiden, maar niet genoeg om het werkloosheidspercentage verder omhoog te duwen vanaf het huidige niveau van 4,2 procent. Daarvóór, op dinsdag, komen de VS met een nog veel belangrijker cijfer: de productiviteit en loonkosten per eenheid product in het vierde kwartaal. Analisten verwachten een geannualiseerde productiviteitsstijging van 2 procent, en een stijging van de loonkosten per eenheid product van 4,3 procent. Daarmee zou de productiviteit haar dalende tendens van het derde kwartaal voortzetten.

Naast Ahold springen deze week ook de cijfers van Numico (morgen) en Versatel (woendag) in het oog. In de koersstijging met 2,8 procent vanmorgen leek de verwachting van een meevaller te zijn ingebouwd.

Belangrijke macro-cijfers voor Europa zijn er deze week nauwelijks, zij het dat Duitsland de inflatie over februari rapporteert. Analisten verwachten dat de inflatie gestegen is van 2,4 procent naar 2,6 procent in februari. Dat belooft weinig goeds voor de Nederlandse inflatie, die vrijdag over februari wordt gerapporteerd. In januari bedroeg het inflatiecijfer al 4,2 procent (4,5 procent Europees geharmoniseerd), en was volgens die laatste definitie de inflatie het hoogste van de gehele Eurozone, inclusief Ierland. Al komt een beetje meer inflatie de winstmarges van retailers als Ahold over het algemeen wel ten goede.