Acht keer doodslag in Dover-zaak Nederland

Het openbaar ministerie verdenkt acht van de negen Dover-verdachten, die betrokken waren bij een transport waarbij vorig jaar 58 Chinezen overleden, niet alleen van mensensmokkel maar ook van doodslag. Dit maakte officier van justitie J. Klunder vanochtend bekend bij het begin van het Dover-proces in Rotterdam.

Eerder was slechts enkelen van hen, onder wie hoofdverdachte Gürsel Ö, doodslag ten laste gelegd. De rechtbank stond Klunder vanochtend toe de tenlastelegging tegen een groot aantal verdachten uit te breiden, ondanks bezwaren van hun raadslieden. Hun cliënten waren tot nu toe slechts verdachte van mensensmokkel en criminele samenzwering.

De advocaten menen dat de officier van justitie de nadere verdenking van doodslag te laat heeft ingediend. De rechtbank heeft dit bezwaar afgewezen.

Wel meent de rechtbank dat de verdediging extra tijd moet krijgen om zich op de nadere vorderingen voor te bereiden. Dit leidt mogelijk tot verdaging van de zaak, maar daarover was vanmiddag nog geen beslissing genomen.

Behalve de hoofdverdachte Gürsel Ö staat als leidinggevende van de `Dover'-organisatie Haci (`Martin') D. terecht. Hij is net als Gürsel Ö van Turkse komaf.

Ook worden drie Rotterdamse zakenlieden verdacht van hulp bij de voorbereidingen van de mensensmokkel naar Dover. Een van hen verscheen vanmorgen niet.

In het Verenigd Koninkrijk staat momenteel de Nederlandse chauffeur Perry W. terecht, die daar wordt verdacht van 58 maal doodslag.

Officier van justitie Klunder meldde vanochtend dat vorige week een nieuwe aanhouding in de zaak is verricht. Het betreft een Koerd, Ö., die de Chinezen binnen Rotterdam vervoerde, voordat ze in de vrachtwagen van Perry W. de fataal gebleken rit naar Dover aanvingen.