`Zit niet te tutfiepen'

Ingrid en Irma zijn terug op het hek! Daar bepraten zij hun `zaaie' bestaan, met levensvragen als `wie kan er het beste sport van de school', daar ruziën ze en zien ze uit naar de komst van Siemen de postbode. Zaai, een serie geschreven door Paul Groot en met cabaretduo Plien en Bianca en acteur Joep Onderdelinden, is meer dan leuk. Zaai is verslavend. Wie nu nog niet kijkt, loopt hopeloos achter. Zelfs in een gezelschap van uitsluitend volwassenen kan het gebeuren dat iedereen losbarst in Zaais. ,,Ik heb vanochtend een heel pak lochtig toetje leeggevroten.'' ,,Zit niet te tutfiepen!'' ,,Kan niet is dood en Kees begint te kakken.''

Het Zaai-universum – hek, meisjes, postbode – is erg Nederlands. Zaais praten is lijzig praten, boers met veel oh's, in een vooroorlogs tempo. Men groet elkaar met een langgerekt `hoh-hoi'. Het is de wereld van dansmariekes, van snackbar de Bontebal en van de Vivo-supermarkt. De stad is ver weg. In het Gemeenschapshuis draait James Bond, drempelverlagend herdoopt tot Pas toch op, Sjeems Bond. Zaai is absurd en eigen, en toch ook heel herkenbaar. Op de `webzaait' (www.vpro.nl/zaai) is te zien hoe graag kinderen Zaai naspelen.

Iets minder meeslepend, maar toch ook inspirerend is Toscane, de serie met Kasper van Kooten en Martine Sandifort als pizzakoeriers Benny en La Toyah. Toscane begint aan het tweede seizoen. Ben is een sukkel met een brilletje en een goed karakter, La Toyah een tof, krengerig wijf. Op een leren bank in een smoezelig kamertje wachten zij bestellingen af. Intussen kibbelen ze over de wereld. Meestal horen ze nauwelijks wat de ander zegt.

Hun beroep brengt ze in allerlei milieus. Ben bezorgt bij een babysit met hoofdpijn. La Toyah op een rondvaartboot. Ben bij een demente bejaarde. Dat levert een onderhoudende, bij vlagen zeer geestige serie op. Het grappigst is Kasper van Kooten als hij met getuite lipjes vanonder zijn helm recht in de camera tuurt. Met de meest vertwijfelde blik ooit vertoond.

Toscane, VPRO, zondag, Ned.3, 10.42-11.00 u. Zaai, VPRO, zondag, Ned.3, 18.15-18.30 u.

    • Judith Eiselin