Week 9

Je zal maar koe zijn. Of varken of schaap. Bezorg je de economie jaar in jaar uit mooie, grootschalige cijfers, en dan moet je opeens wegens een virus uit voorzorg dood. Nog heeft het Britse mond- en klauwzeervirus niet Nederland bereikt, zijn er tenminste geen ziektegevallen onder de Nederlandse veestapel ontdekt, maar elf boerderijen verspreid over het land zijn het afgelopen weekeinde ontruimd, het vee is afgemaakt: duizenden schapen, honderden koeien, varkens, geiten, herten voortijdig verast. Destructiebedrijven beleven hoogtijdagen. Zo valt de schade macro-economisch weer mee.

In Brussel probeerde Nederland deze week samen met Duitsland en Denemarken de andere lidstaten van de EU over te halen de landbouw intensief en duurzaam te maken. Vergeefs. Frankrijk ligt dwars. Daar wachten verkiezingen. En Franse boeren vormen een niet te versmaden deel van het electoraat. Zonder de goedkeuring van de Europese Commissie af te wachten kondigde de Franse regering steun voor haar boeren aan die door die andere, levensbedreigende crisis zijn getroffen: de gekkekoeienziekte. De Britse regering zegde steun aan haar boeren toe die lijden onder de mond- en klauwzeerepidemie. Nederlandse vissers blokkeerden de havens van Rotterdam, Amsterdam en Delfzijl. Zij willen ook steun. Compensatie voor het verbod op kabeljouwvangst (overbevissing!). Maar anders dan bij de brandstofopstand afgelopen herfst, toen het beroepsvervoer schadevergoeding voor de dure diesel eiste, toonde het Nederlandse kabinet dit keer stevige knieën. Macro-economisch tellen verladers meer dan vissers.

De wereld wordt grimmig. Japan glijdt weer af naar een recessie en in de Verenigde Staten duurt de bijna-recessie hardnekkiger voort dan Alan Greenspan onlangs nog meende. Opnieuw regende het deze week slechte berichten. De Amerikaanse groeicomputer hapert. De hightech-industrie ontslaat werknemers, tijdelijk maar massaal. In Japan krimpt de industriële productie. De Bank van Japan verlaagde de rente tot vrijwel nul en riep de politici op de economie nu eens serieus te hervormen. Greenspan is bang dat de Amerikaanse economie nog verder afremt voordat ze haar kracht weer toont. De Amerikaanse centrale bankier moet tussen twee kwaden zijn evenwicht bewaren: inflatie en stagnatie. In Europa daalde de inflatie. In de twaalf eurolanden tot 2,4 procent in januari (2,6 procent in december). De Europese Centrale Bank liet de rente ongewijzigd. De economie groeit `vrij robuust', maar de inflatie baart haar nog zorgen. Nederland sprong er met 4,5 procent op jaarbasis als slechtste uit. Vooral door de BTW-verhoging, zei het EU-bureau voor de statistiek. Ierland, het knapste jongetje van de euroklas, kreeg wegens inflatiegevaar laatst nog een standje van de andere elf omdat het zijn belasting niet verhoogde maar verlaagde.

Egbert Goldberg van handelsfirma Gopa Trading geloofde KLM. Die had in een advertentie meer beenruimte, ergonomische stoelen en een originele Indische rijsttafel voor de business class beloofd. Deze week deed hij zijn beklag bij de Reclame Code Commissie. Uitspraak over twee weken. KLM overweegt op zijn beurt een klacht bij de Europese Commissie in te dienen, samen met drie andere Europese luchtvaartmaatschappijen, tegen de steun van de Belgische staat aan het net niet bankroete Sabena.

NedCar in Born wordt de Europese zetel van Z-Car, de compacte personenwagen die Mitsubishi en DaimlerChrysler samen maken. DaimlerChrysler maakte deze week ingrijpende reorganisaties voor het overgenomen, wankelende Chrysler en het verlieslijdende Mitsubishi bekend, waarin het een controlerend belang heeft. Pas in 2002 zou het Duitse autoconcern, dat in het vierde kwartaal van 2000 ruim een kwart miljard euro verloor, weer winst maken. Philips investeert voor het eerst in Oost-Duitsland, honderden miljoenen in een chipfabriek. En Heineken wil Brazilië tot zijn grootste afzetmarkt maken door een meerderheid in de lokale brouwer Kaiser te nemen.

Straks zullen een rottend gebit en geblakerde longen sigarettenpakjes sieren. Tabaksfabrikanten mogen van de EU daartoe door de lidstaten worden verplicht. Longen moeten weer duurzaam worden, net als koeien, varkens, geiten en schapen.

    • Paul Friese