Wall Street nipt hoger, Nasdaq 3 pct naar beneden

De Amerikaanse effectenbeurs heeft een nerveuze week achter de rug. Winstwaarschuwingen en het uitblijven van een renteverlaging door de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, hebben beleggers laten schrikken. Maar gisteren eindigde de belangrijkste graadmeter Dow Jones met een nipte winst van 16,17 punten op 10.466,31 punten, ofwel 0,15 procent.

Schermenbeurs Nasdaq moest daarentegen 3 procent prijsgeven op 2.117,70 punten, ofwel 65,67 punten. Eerder op de dag stond de schermenbeurs nog op een verlies van ongeveer 4 procent. ,,Het bedrijfsnieuws was vreselijk'', aldus een bankanalist. Daarbij doelde hij op de winstwaarschuwingen die de Nasdaq teisterden. Softwaremaker Oracle maakte bekend dat de winst over het derde kwartaal lager zou uitkomen dan verwacht. Het aandeel verloor 21 procent op bijna 17 dollar.

Ook SBC Communications meldde dat het resultaat wat lager zou zijn. Geheel tegen de regels van de logica in, steeg de koers op de Nasdaq met 2,3 procent tot ongeveer 46,50 dollar.

De bankanalist zei bang te zijn dat de Nasdaq nog veel verder naar beneden glijdt. ,,Misschien wel tot onder de 2.000 punten'', huiverde hij.

De dollar noteerde gisteren 0,9345 euro tegen 0,9355 euro bij het sluiten van de markt in Amsterdam. Een dollar stond op 2,3582 tegen 2,3545 gulden aan het einde van de middag in Amsterdam.