Verstekelingen kruipen onder TGV

De politie heeft gisteren op het Londense station Waterloo negen verstekelingen uit een kruipruimte onderin het chassis van de hogesnelheidstrein Eurostar uit Parijs gehaald.

De politie vond de illegale immigranten nadat passagiers gewag hadden gemaakt van gestommel onder hun wagon. Daar bleken zich vier vrouwen, vier mannen en een meisje van 3 jaar te hebben verstopt. In eerste instantie meldde de transportpolitie dat het vermoedelijk om Roemenen ging, later werd gezegd dat het nog onduidelijk was waar de verstekelingen vandaan kwamen. Het was gisteravond evenmin bekend waar zij onderin de trein waren gekropen, in Parijs of op een tussenstation.

De kruipruimte onderin het chassis waarin de negen zich hadden gepropt en vastgeklemd betreft een afgesloten compartiment. De ruimte wordt volgens de woordvoerder van Eurostar gebruikt tijdens onderhoudswerkzaamheden en ook wel voor opslag van gereedschap. Het is via een luikje aan de buitenzijde van de trein bereikbaar. Tijdens de rit wordt het er erg koud.

De Eurostar doet er van Parijs naar Londen ongeveer drie uur over en bereikt een topsnelheid van ongeveer 300 kilometer per uur. De trein had in de nacht van donderdag op vrijdag in Parijs op een bewaakt emplacement gestaan. Ze was gisterochtend om 11.43 uur uit Parijs vertrokken en om 14.47 uur in Londen aangekomen. De illegalen werden om 15.20 uur onder de trein vandaag gehaald, drie minuten voordat deze naar de Belgische hoofdstad Brussel vertrok.