Verontwaardiging over beeldenstorm

Internationaal is met grote verontwaardiging gereageerd op de vernieling van eeuwenoude boeddhabeelden in Afghanistan. Vooral de sloop van twee beroemde beelden in de provincie Bamiyan wekt afschuw.

Het bewind van de ultraconservatieve Talibaan heeft springstoffen aangebracht rond de eeuwenoude beelden om te ze vernietigen. India wil boeddhabeelden wel tijdelijk bewaren. Ook het Metropolitan Museum in New York heeft hulp aangeboden.

De omstreden boeddha's in Bamiyan zijn 38 en 55 meter hoog en staan in de provincie Bamiyan in het midden van het land. Uit officiële Afghaanse bron is vernomen dat leden van de Talibaanmilitie de beelden hebben beschoten met tanks, raketten en hun automatische wapens. Het Afghaanse persbureau AIP, dat vanuit Pakistan werkt, meldde vrijdagavond evenwel dat de beelden nog niet zijn vernield.

Het Talibaan-bewind wil alle `anti-islamitische' beelden in het land slopen.,,Alle beelden zullen worden verwoest'', zei minister van Voorlichting en Cultuur Quudratullah Jamal deze week. ,,Zij zijn al vernietigd in de provincies Ghazni (Centraal-Afghanistan), Kandahar (zuiden), Herat (westen) en Jalalabad (oosten)''. De vernieling was bevolen door Talibaanleider mullah Omar.

De VN-organisatie Unesco, die onder meer waakt over het internationale culturele erfgoed, drong er bij Omar vergeefs op aan de beelden te spraren. De Unesco heeft een speciale gezant naar Afghanistan gestuurd. Zijn naam is niet bekendgemaakt. ,,Maar het is een zeer bekende en gewaardeerde persoon in de kwestie en een groot kenner van de problemen die spelen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië'', zei Unesco-directeur Koïchiro Matsuura in Parijs. Ook Rusland sprak zijn afschuw uit. ,,De Talibaan geven blijk van hun duidelijke vijandigheid ten aanzien van gemeenschappelijke menselijke waarden'', aldus Moskou.