Turkije benoemt superminister voor bestrijding crisis

De Turkse premier Ecevit heeft gisteren een hoge functionaris van de Wereldbank, Kemal Dervis, tot `superminister' benoemd. Kemal Dervis moet in Turkije de rust terugbrengen na de recente turbulente ontwikkelingen in de economie.

Ecevit heeft gisteren verder Sureyya Serdengecti, vice-gouverneur van de centrale bank van Turkije, benoemd tot gouverneur. Hij vervangt de maandag opgestapte Gazi Ercel, die met zijn vertrek verantwoordelijkheid nam voor de financiële crisis in het land.

De premier hoopt met het binnenhalen van Dervis voldoende adempauze te krijgen om op korte termijn een economisch herstelplan te kunnen maken. Voorlopig lijkt hij daar een week de tijd voor te hebben, omdat vandaag voor veel Turken een vakantieweek begint.

De financiële crisis ontstond als direct gevolg van politieke strijd tussen premier Ecevit en president Sezer. De Turkse munteenheid raakte in een vrije val en verloor meer dan 30 procent van zijn waarde. Ook de effectenbeurs ging fors omlaag.

Op de financiële markten in Turkije werd de benoeming van Dervis goed ontvangen. De lira herstelde gisteren licht ten opzichte van de dollar. Dervis zelf waarschuwde niet te hoge verwachtingen te koesteren van zijn benoeming. ,,Een persoon kan weinig doen. Dit wordt teamwerk.''

Turkije wil van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) 25 miljard dollar steun, aanzienlijk meer dan de 11,4 miljard dollar die het IMF sinds december aan Turkije verleende en waarvan nog 7,7 miljard dollar over is. Ondanks de afstandelijke houding die de nieuwe Amerikaanse minister van Financiën, Paul O'Neill, jegens steunprogramma's van het IMF heeft aangenomen, heeft president Bush de Turkse regering zijn steun toegezegd.