Sharons `nationale eenheid' bijna rond

De aanstaande premier van Israël, Likudleider Ariël Sharon, heeft zijn nieuwe kabinet van nationale eenheid nagenoeg rond. Gistern schoof de Arbeidspartij oud-generaal Benjamin Ben-Elezier naar voren voor de post Defensie. Hij geldt binnen de partij van demissionair premier Barak als een havik.

De Arbeidspartij, die in het kabinet-Sharon net als de rechtse Likudpartij acht ministersposten krijgt, koos gisteren ook voor de Israëlische Arabier Salah Tarif als toekomstig minister zonder portefeuille. Hij wordt de eerste Arabier die deel gaat uitmaken van een regering van de joodse staat. Tarif (46) is parlementslid, reserve-officier en aanhanger van het geloof van de Druzen. Dat is een afsplitsing van de sjiietische islamitische godsdienst, die in het noorden van Israël, het zuidwesten van Syrië en het zuiden van Libanon door ongeveer 400.000 aanhangers wordt gepraktizeerd.

Al eerder was duidelijk dat de Arbeidspartij ex-premier (drie keer) en huidig minister van Regionale Samenwerking, Shimon Peres, zal leveren voor Buitenlandse Zaken. Peres (77) kreeg in 1994 samen met de Palestijnse leider Arafat en wijlen premier Rabin de Nobelprijs voor de vRede voor het vredesakkoord van Oslo uit 1993, dat de weg vrijmaakte voor Palestijnse autonomie.

In een vraaggesprek met het Israëlische dagblad Maariv van gisteren zei Peres dat hij uit het kabinet-Sharon stapt als dit het Oslo-akkoord niet respecteert. ,,Dat zou niet te tolereren zijn'', aldus Peres. Hij krijgt in het nieuwe kabinet zijn partijgenoot en tevens oud-minister Ben-Elezier (65) naast zich op Defensie. Hij staat bekend als een voorstander van de harde lijn tegenover de Palestijnen. De in Irak geboren Ben-Elezier riep de Palestijnen gisteren op tot onderhandelingen om een einde te maken aan het geweld.

Sharon hoopt zijn nieuwe kabinet komende woensdag in het parlement te presenteren. Gisteren bereikte hij overeenstemming over kabinetsdeelname met twee kleine ultranationalistische partijen. Ze krijgen beide een ministerspost (Infrastructuur en Toerisme). De twee nieuwe bewindslieden. Lieberman (Yisrael Beitenu) en Zeevi (Nationale Unie), hangen een veelal radicale anti-Palestijns-Arabische koers aan. In totaal doen meer dan twaalf partijen mee aan Sharons coalitie.

Israëlische soldaten schoten gisteren op de Westelijke Jordaanoever een 9-jarige jongen dood. In de Gazastrook vielen zeker twee doden, onder wie een 13-jarig kind. Dit jongetje overleed aan de verwondingen die hij donderdag opliep tijdens ongeregeldheden waarin hij door Israëlisch geweervuur werd geraakt.