Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Reportage over het inzetten van politieagenten op scholen met het doel criminele activiteiten van de jeugd in te dammen. Verder aandacht voor de bloedige campagne van gedrogeerde inheemse Dajaks tegen Madoerese immigranten op Midden-Kalimantan. Ned.3, 22.15-22.45u.

KUNST & MUZIEK

Neil McGregor's private view. Reportage uit de Londense National Gallery waar directeur Neil McGregor de komende expositie presenteert over de politieke geschiedenis van Berlijn met meesterwerken van Friedrich, Beckmann en Menzel. BBC2, 20.00-20.20u.

Nationale Songfestival. Eerst een opmaat naar het Nationale Songfestival waarin artiesten en andere betrokkenen worden gevolgd in hun voorbereiding. Zie ook TV-vooraf. Ned.2, 20.00-22.20u.

Resurrecting Stanley. `Oorlogskunstenaar' Stanley Spencer gebruikte zijn schilderijen als een middel om met zijn turbulente privé-leven in het reine te komen. BBC2, 20.20-21.05u.

FILM

Give My Regards to Broad Street (Peter Webb, 1984, Engeland). Ouderwetse lichtgewicht-musical van Beatle Paul McCartney, die als zichzelf de hoofdrol speelt. Ook met Linda, Ringo Starr, Barbara Bach, Tracey Ullman en Yesterday. SBS6, 14.05-15.50u., onderbroken door reclame.

. My Man Godfrey (Gregory La Cava, 1936, VS). Kostelijke, uitgelaten komedie en een typisch product uit de depressiejaren. Arme sloeber William Powell treedt als butler in dienst van steenrijke familie van Carole Lombard. Hij blijkt per saldo de rijkste te zijn. VRT, 15.10-16.45u., zw.

A Farewell to Arms (Charles Vidor, 1957, VS). Laatste en geflopte productie van David O. Selznick is tweede verfilming van Ernest Hemingway's roman over de liefde tussen een gewonde Amerikaanse ambulancechauffeur (Rock Hudson) en zijn verpleegster (Jennifer Jones) tijdens de Eerste Wereldoorlog. Opgenomen in Italië. BBC2, 15.50-18.20u.

. Song of the South (Wilfrid Jackson & Harve Foster, 1946, VS). Jeugdfilm van Disney wisselt live action af met animatie. Oude neger vertelt aan zielig jochie mooie verhalen over Broer Konijn. Net5, 16.55-18.35u., met reclame.

Miami Supercops (Bruno Corbucci, 1985, Italië). In Florida opgenomen knokamusementsfilm met Bud Spencer en Terence Hill als nauwelijks in hun beroep geïnteresseerde politiemannen op jacht naar geboefte. Net5, 18.35-20.15u., met reclame.

. Tin Men (Barry Levinson, 1987, VS). Dialogen vormen voornaamste attractie van charmante komedie over een uit de hand lopende vete tussen Richard Dreyfuss en Danny DeVito, twee doorgewinterde verkopers van aluminium raam- en deurkozijnen in het Baltimore van 1959. Veronica, 20.00.22.05u., met reclame.

Hudson Hawk (Michael Lehmann, 1991, VS). Vehikel voor Bruce Willis is gedachtenloos actiefilmpje met veel moppen over het Vaticaan. Twee 'sympathieke' meesterkrakers worden geterroriseerd door de CIA, de maffia en een even rijk als wreed echtpaar. Allen zijn uit op werk van Leonardo Da Vinci. Net5, 20.15-22.00u., met reclame.

Sudden Death (Peter Hyams, 1995, VS). Jean-Claude Van Damme bedient zich o.m. van frituurvet en vaatwassers bij poging om gegijzelde president van Amerika te ontzetten uit nok van ijshockeystadion. SBS6, 20.50-22.40u., met reclame.

. The Silence of the Lambs (Jonathan Demme, 1991, VS). Met Oscars overladen, psychologische griezelfilm etaleert uiterst effectief de verontrustende wreedheid van het menselijke ras. FBI-stagière Jodie Foster consulteert de vileine gentleman-moordenaar Anthony Hopkins (ook bekend als Hannibal the Cannibal) inzake de psychologie van een loslopende seriemoordenaar. Net5, 22.00-0.05u., met reclame.

Forced March (Rick King, 1989, VS). Reneé Soutendijk speelt een der hoofdrollen in ambitieus drama over gespeelde en eigen werkelijkheid van Amerikaanse acteur (Chris Sarandon) die in Budapest een film draait over de Hongaars-joodse dichter annex oorlogsslachtoffer Miklos Radnoti. RTL5, 22.45-0.40u., met reclame.

The Lesser Evil (David Mackay, 1998, VS). Opmerkelijk low-budget-regiedebuut speelt goeddeels in een afgelegen blokhut waar vier vrienden van vroeger een door omstandigheden afgedwongen reünie beleven. Scenario goochelt met flashbacks naar de altijd geheim gehouden tragedie die ze 22 jaar eerder meemaakten. VRT, 23.10-0.42u.

Le grande vadrouille / Samen uit, samen thuis (Gérard Oury, 1966, Eng./Fr.). Populaire klucht met Louis de Funès en André Bourvil. Zij helpen Britten ontsnappen aan Duitse bezetter anno 1941. Ned.1, 23.25-1.23u.

Legal Eagles (Ivan Reitman, 1986, VS). Door het Rothko-schandaal en Cukor's Adam's Rib geïnspireerde romantische whodunit met komedie-inslag. Schijnbare tegenpolen Robert Redford en Debra Winger bieden juridische hulp aan Daryl Hannah, dochter van beroemde, onder verdachte omstandigheden omgekomen kunstenaar. BBC2, 23.35-0.25u.

Old Gringo (Luis Puenzo, 1989, VS). Drakerig kostuumstuk tegen western-decor van het revolutionaire Mexico anno 1913, reconstrueert de historische ontmoeting van de stervende chroniqueur Ambrose Bierce (Gregory Peck), de hem uit bewondering naar Mexico volgende oude vrijster Harriet Winslow (Jane Fonda) en een generaal van de opstandige Pancho Villa. Net5, 0.05-2.00u., onderbroken door reclame.

Thieves Quartet (Joe Chappelle, 1994, VS). Debuterende scenarist-regisseur Chapelle schaart zich onder de (minder begaafde) Tarantino-achtigen met `neo-noir-film' over vier gelegenheidsboeven die de dochter van een industrieel willen ontvoeren. SBS6, 0.20-1.55u., met reclame.

. Al di là delle nuvole / Par delà des nuanges / Beyond the Clouds (Michelangelo Antonioni & Wim Wenders, 1995, It./Fr./Duitsl.). De door een beroerte getroffen, 84-jarige Antonioni regisseerde een vierluik over onmogelijke liefdes. Het zijn studies in kijken, waarbij de futiele verhaaltjes ondergeschikt zijn aan zijn blik op lichamen, gezichten, landschappen en de steden. BBC2, 0.25-3.10u.

. Clubbed to Death / La petite Lola (Yolande Zauberman, 1996, Fr./Port./Ned.). Film van regisseuse van Moi Ivan, toi Abraham is een, in desoriënterende documentaire-stijl gedraaide impressie van de zelfkant van de grote stad, vergeven van de drugs en uitzichtloosheid. Jongedame Elodie Bouchez raakt er verzeild na in slaap te zijn gevallen in de nachtbus. Ned.3, 0.50-2.14u.

Hannie Caulder (Burt Kennedy, 1971, Eng.). Onbedoeld komische western waarin Raquel Welch zich ontpopt tot scherpschutster om wraak te nemen op haar verkrachters. BBC1, 1.45-3.05u.

Nagesynchroniseerd: To Live and Die in L.A. (William Friedkin, 1985, VS). ARD, 22.40-0.30u.; Puppet on a Chain (Geoffrey Reeve, 1970, Eng.). ZDF, 23.20-0.55u.; Invasion of the Body Snatchers (Don Siegel, 1956, VS). ZDF, 1.00-2.15u., zw.; Shaft's Big Score (Gordon Parks, 1972, VS). ARD, 2.15-3.55u.