Pechstein op snel ijs onder vier minuten

De Duitse schaatsster Claudia Pechstein is tijdens de finale van de World-Cupwedstrijden in Calgary op de 3.000 meter als eerste vrouw onder de magische grens van de vier minuten gedoken.

Ze verbeterde het oude wereldrecord van haar landgenote Gunda Niemann met bijna één seconde: 3.59,27 minuten. Pechstein zat één ronde voor het einde nog tweehonderdste boven de oude mondiale toptijd die Niemann twee weken geleden in Hamar bijstelde tot 4.00,26. Waar Niemann net niet slaagde, dat lukte de Europees kampioene wel. ,,Dit neemt niemand me af'', jubelde Pechstein. De snelle rit had haar verrast. ,,Het goede gevoel van andere jaren in Calgary was bij mij niet aanwezig. Ik kon aanvankelijk niet lekker in mijn ritme komen. In de race kon ik plotseling wel de constante tijden rijden. Prachtig, dat ik de eerste en enige vrouw ben die onder de vier minuten heeft gereden.''

Tot drie ronden voor het einde zat haar rivale Gunda Niemann nog ruim onder het verse wereldrecord. Ze liet uiteindelijk 4.00,26 op de chronometers afdrukken. Het Nederlands record van Renate Groenewold (4.05,04) bleef overeind. Groenewold zelf bleef er ruim boven. Barbara de Loor kwam wel in de buurt. Met 4.06,20 verbeterde ze haar persoonlijke record.

Carl Verheijen won tot veler verrassing de laatste wereldbekerwedstrijd op de 5.000 meter. De stayer uit de kernploeg van Gerard Kemkers kwam tot 6.22,08. Tweevoudig olympisch kampioen Gianni Romme, winnaar van de wereldbeker op deze afstand en dit seizoen tot nu toe nog ongeslagen, stelde zwaar teleur met de elfde plaats, in 6.32,11. De Brabander maakte gebruik van een nieuwe klapschaats, met dubbel scharnier.

Gerard van Velde verbeterde zichzelf. De sprinter eindigde bij de finale van de wereldbekercyclus als vijfde op de kilometer. De 1.09,10 was ruimschoots goed voor een persoonlijk record. De Canadees Jeremy Wotherspoon won op zijn thuisbaan de duizend meter. Hij bleef ondanks een misslag slechts vijfhonderdste van een seconde boven het wereldrecord van 1.08,35. Wotherspoon nam in de strijd om de wereldbeker de leiding over van de Noor Adne Søndral, die bijna onderuit ging. Søndral eindigde als vijftiende.

Na Gerard van Velde eindigde Jan Bos als tweede Nederlander in 1.09,46 op de tiende plaats. Erben Wennemars, derde in het klassement van de wereldbeker, eindigde als elfde in 1.09,72. Jakko Jan Leeuwangh vierde zijn rentree in het internationale circuit met de veertiende plaats in 1.10,06.

Bij de vrouwen deelden Catriona LeMay-Doan en Chris Witty de overwinning op de duizend meter. De Canadese en Amerikaanse legden beide de afstand af in 1 minuut en 15,01 seconden. De derde plaats was voor de Duitse Monique Garbrecht, die de eindzege in het klassement veiligstelde.