Noordelijke derby blijft doelpuntloos

Heerenveen heeft geen vervolg kunnen geven aan de eclatante 6-1 overwinning op Willem II. De Friezen domineerden de noordelijke streekderby tegen FC Groningen van de eerste tot laatste minuut, maar stapten na een doelpuntloos gelijkspel teleurgesteld van het veld.

FC Groningen daarentegen bejubelde de bloedeloze 0-0 als een overwinning. De nieuwkomer in de hoogste afdeling van de Nederlandse voetbalcompetitie was eerder dit seizoen voor eigen publiek al te sterk voor de nummer twee van vorig seizoen en mag zich op basis van het onderlinge resultaat kampioen van het Noorden noemen. Op de ranglijst delen beide ploegen de twaalfde plaats. Heerenveen heeft één wedstrijd minder gespeeld.

Door het gelijke spel heeft FC Groningen, dat over de hele wedstrijd geen enkele kans kreeg, de opdracht voor dit seizoen bijna vervuld. De club heeft nu tien punten meer dan nummer zestien Sparta en kan zo goed als zeker bij de start van de nacompetitie op vakantie. Heerenveen kan het seizoen nog alleen redden via het bekertoernooi. Op 14 maart treden de Friezen op als gastheer van Feyenoord. De winnaar speelt in de halve finale thuis tegen PSV.

Een goede eindklassering heeft de ploeg trainer Foppe de Haan verspeeld in de eerste helft van het seizoen. Uitgerust van de inspanningen in de Champions League presteren de Friezen na de winterstop naar behoren. Van Feyenoord werd gewonnnen, tegen Roda JC gelijkgespeeld en Willem II werd vorige week met 6-1 vernederd op eigen veld.

Ook tegen FC Groningen kregen de Friezen voldoende mogelijkheden voor een ruime overwinning. Zo dook Jensen drie keer alleen voor doelman Beukenkamp op. Door de plotselinge overgang van Dennis de Nooijer naar Sparta maakte de Deen voor de eerste keer sinds zijn knieoperatie weer deel uit van de basiself. In de zestiende minuut schoot Jensen na slordig uitverdedigen van Allach over.

Ook de andere wedstrijd in de eredivisie, RKC Waalwijk-NAC, eindigde in 0-0. Voor de thuisploeg betekende de puntendeling duur puntverlies in de strijd om Europees voetbal. Met de vijfde plaats op de ranglijst heeft RKC echter nog altijd zicht op een Europees avontuur. Vitesse en Roda JC zijn de belangrijkste concurrenten.