Nationaal volksfeest

Ahoy' is uitverkocht. Voor de tweede keer is de Rotterdamse hal het toneel van de live-opnamen van de nationale voorronde van het Eurovisie Songfestival. Werden er vorig jaar nog 5.500 kaarten verkocht, dit jaar zijn het er drieduizend meer. Anders dan voorgaande jaren is het songfestival anno 2001 een dagvullend evenement. 's Middags kunnen Eurovisie-aficionado's elkaar al ontmoeten op een ruilbeurs. En voordat de tv-uitzending begint, kunnen ze naar een via Radio 2 uitgezonden voorprogramma met optredens van oud-deelnemers. Na het traditionele hoogtepunt, de puntentelling, is er bovendien een heus songfestivalfeest, waar dj's Wipneus en Pim nostalgische plaatjes draaien.

De NOS besloot vorig jaar het evenement groot aan te pakken toen bleek dat er een toenemende belangstelling was voor het liedjesfestival. ,,We willen van de voorronde een nationaal volksfeest maken'', zegt hoofd NOS Actueel Lars Andersson, die samen met onder andere Leo Ramakers van concertorganisator Mojo verantwoordelijk is voor de nieuwe opzet. Stemmen per sms en een levendige website moeten van het festival een spektakel maken dat vooral meer jeugdige kijkers trekt.

Andersson verzekert dat kwaliteit voorop staat. Dit in tegenstelling tot landen als Duitsland waar het draait om een opvallende, melige act. Er is geprobeerd ,,de absolute top van de Nederlandse muziek'' te interesseren voor deelname, maar dat is ondanks de songfestivalhype niet gelukt. ,,Ze kunnen het zich niet permitteren te verliezen.'' En dus is het deelnemersveld weer beperkt tot `aanstormende talenten' uit musicals en achtergrondkoortjes die liedjes brengen als Love will rule the world, Simply in love en So much in love.

Slechts één van de acht deelnemers zingt in het Nederlands. Maar volgens de NOS-baas is dit niet het gevolg van taaldiscriminatie. ,,We doen er alles aan om Nederlandse en zelfs Zeeuwse, Friese en Limburgse liedjes binnen te krijgen. Die kwamen ook, maar de selectiecommissie vond ze niet goed genoeg.''

Nationaal Songfestival, NOIS, zaterdag, Ned.2, 20.00-22.20u. (www.omroep.nl)

    • Lukas Keijser