Melkert-baisse

Nu we toch met ranglijsten bezig zijn, Nederland kan zich meer agenten veroorloven, want volgens Eurostat behoort het met België, Luxemburg en Oostenrijk tot de rijkste landen van Europa. Van het Europese gemiddelde naar elf procent erboven, dat is het resultaat van de Kok-hausse.

Toch hebben andere landen hebben meer agenten, dokters en leerkrachten dan Nederland. Er zijn oorzaken te over voor het publieke menstekort. Het kabinet geeft liever geld uit aan prestigeprojecten als de Betuwelijn of aan een variatie van uitkeringen voor mensen die best in de politie, het onderwijs of de verpleging zouden kunnen werken. De Kok-hausse is zelf ook oorzaak van het publieke menstekort. Mensen die vijftien jaar geleden nog de verpleging in zouden gaan, hebben nu een aantrekkelijker bestaan als croupier in het Holland Casino. Gefrustreerde leraren laten zich graag wegkopen voor lucratieve bedrijfscursussen. Dankzij de welvaartsgolf zijn middenklasse-woningen in de grote steden zo duur geworden dat verpleegkundigen, agenten en onderwijzers er niet meer kunnen wonen.

Deze problemen verdwijnen zodra de economie inzakt. Croupiers vloeien af en worden omgeschoold voor thuiszorg. Huizenprijzen zakken in. Onderwijs biedt een veilig carrièreperspectief, mits de overheid bij een klein overschot niet meteen leraren gaat ontslaan. Na een Kok-hausse is een Melkert-baisse zo gek nog niet.

    • Maarten Huygen