MEGAMOPPER (3)

In een klaagbrief over het televisieprogramma Life & Cooking werd deze suggestie geopperd: ,,Geniaal zou ik het vinden als men nu eens in een programma liet zien welk een verrukkelijk 5 gangen menu je kunt serveren van louter voorverpakte voedingswaren. Er gewoon voor uitkomen dat je niet hoeft te koken. Goed kopen is de kunst.''

Ik protesteer. Ook uit eigenbelang. Al die kant en klaar producten worden al genoeg onder de aandacht gebracht. Ik stem voor een door een niet-commerciële omroep uitgezonden, ongesponsord kookprogramma. Kijk voor voorbeelden naar de Engelse BBC televisie.

Uit cijfers blijkt dat men in Nederland steeds minder tijd in de keuken doorbrengt en dat dat de gezondheid niet ten goede komt. Overheid bezorgd, Nederlandse Kankerbestrijding bezorgd, Nederlandse Hartstichting bezorgd en de Stuurgroep Goede Voeding bezorgd. En in plaats dat ze de Jaarprijs Goede Voeding geven aan de uitstekende, door Pierre Wind gepresenteerde, serie televisieprogramma's De eetfabriek wordt de firma Hak tot winnaar van die prijs uitgeroepen. Maar helaas is deze jaarlijkse prijs bestemd voor de handel en industrie. De winnaar moet een bijdrage leveren aan een gezond voedingspatroon van de Nederlanders, die de dagelijks aanbevolen consumptie van 2 ons groenten per dag niet halen. Hak vermeldt in de advertenties voor zijn diepvries groenten met glijmiddelachtig sausje deze prijs uiteraard met trots. Direct naast de slogan `U zet deze groente al binnen 6 minuten op tafel'.

Vandaag een recept voor kordate kokers die het nog van Hak kunnen winnen. Het recept voor gegrilde inktvis met peultjes is voor 2 personen. De peultjes worden in enkele minuten beetgaar gekookt. Smeer een gietijzeren grilpan in met olijfolie. Maak de pan heet. Gril de inktvis ringen 30 seconden. Draai ze om en gril ze nog eens circa 30 seconden. De inktvis moet nèt gaar zijn. Te lang bakken of grillen maakt de ringen taai. Meng er fijngehakte knoflook, een beetje harissa en citroensap door. Strooi er grof zeezout op. En eet er pure peultjes bij.

    • Anne Scheepmaker