KEMPHANEN AAN RAT

Celera Genomics gaat de Amerikaanse overheid helpen bij het ontcijferen van de genetische code van de rat. Het bedrijf van Craig Venter en de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) maakten de samenwerking afgelopen donderdag bekend. De aankondiging markeert de verbeterde verhoudingen tussen Celera en het publieke genoomproject.

De samenwerking werd mogelijk doordat Celera bij de Amerikaanse overheid subsidie aanvroeg om het DNA van de rat te ontcijferen. Datzelfde deed ook het Baylor College of Medicine in Houston, één van de vijf grootste centra van het publieke genoomproject. De NIH besloot tot een Salomonsoordeel: twee derde van de in totaal 58 miljoen dollar gaat naar Houston, de rest wordt verdeeld tussen Celera en drie andere instituten. Tegenover de Washington Post zei Venter te schatten dat zijn DNA-afleesmachines één maand in overheidsdienst zullen draaien. Hij belooft in het nieuwe project zijn ruwe gegevens binnen een dag openbaar te maken. Vijf jaar geleden kreeg Venter subsidie-aanvragen nog terug omdat zijn methoden door de NIH als `te gewaagd' werden bestempeld.

De rat beschikt, net als de mens en de muis, alles bij elkaar over ongeveer drie miljard genetische letters. Over twee jaar hopen de onderzoekers een ruwe maar complete versie van de rattencode te reconstrueren. De code van de rat is vooral van belang omdat veel medicijnen eerst op ratten worden getest.

    • Peter Vermij