Illegaal gerechtshof

Dat het Amsterdamse gemeentebestuur graag collaboreert met criminele organisaties voor motoren en taxi's is bekend maar ook de vice-president van het Amsterdamse gerechtshof begeeft zich op de grens van de wet.

Hoewel taxi's volgens de wegenverkeerswet overal mogen staan, hield de taxi-centrale TCA vast aan eigen standplaatsen door terreur tegen concurrenten. De GroenLinkse taxi-wethouder Köhler, groot-kampioen gedogen, schoof de verwijdering van de door gemeente betaalde TCA-telefoonpalen voor zich uit. Uiteindelijk verloor TCA een procedure tegen verwijdering. Maar in hoger beroep ging vice-president van het gerechtshof W. van Schendel met de gemeene en de TCA onderhandelen over een compromis. TCA mag belangrijke standplaatsen voor zichzelf houden als de intimidatie elders ophoudt. De andere taxicentrales mogen het akkoord ondertekenen met de terreur van de TCA als stok achter de deur. Dit is een geheel nieuwe rechtsgang: ,,Als u de annexatie van uw buurman accepteert, zal hij u niet meer in elkaar slaan''. ,,Als u hem die gestolen auto laat houden, hebt u geen last meer van hem''.

Deze week maakte Justitie een einde aan de opeenstapeling van illegaliteit. De drie directeuren van de TCA werden gearresteerd wegens de terreur die hen zo'n mooie onderhandelingspositie gaf bij Van Schendel en de gemeente. Wat doet Van Schendel als de TCA-directeuren weer bij hem langs komen maar dan als verdachten? Een nieuw bemiddelingsvoorstel voor de lieve vrede?

    • Maarten Huygen