Heineken opgezet als onneembaar fort

Bierbrouwer Heineken komt niet te koop te staan als Freddy Heineken komt te overlijden. De biermagnaat, die een controlerend belang heeft in de tweede brouwer ter wereld, heeft er voor gezorgd dat het zelfstandig voortbestaan van het concern is gegarandeerd. Dat zegt bestuursvoorzitter K. Vuursteen van Heineken in een gesprek met deze krant.

,,De heer Heineken heeft de eigendomsstructuur zeer zorgvuldig opgebouwd'', zegt Vuursteen. ,,Hij is zo'n Pietje Precies in het organiseren dat men ervan uit mag gaan dat zijn verscheiden – hij is bijna onsterfelijk, maar ooit zal het een keer gebeuren – geen change of ownership zal inhouden.''

De 77-jarige Freddy Heineken bezit ruim 50 procent van het beursfonds Heineken Holding, dat op zijn beurt weer ruim 50 procent van de Heineken NV, de brouwerij, in bezit heeft. Heineken is op de beurs nu ongeveer 40 miljard gulden waard, en het belang van Freddy dus minimaal 10 miljard gulden.

Analisten hebben vaak voorspeld dat na het overlijden van Freddy Heineken vele voedingsconcerns een bod zullen willen uitbrengen. Kopers van het belang van Freddy Heineken kunnen immers op relatief goedkope wijze – met slechts een kwart van de aandelen – de zeggenschap over de brouwer verkrijgen.

Vuursteen ontkent dat er een vijandige overnamestrijd kan ontstaan tussen Unilever en Philip Morris. ,,Daar is de trots van meneer Heineken veel te groot voor'', zegt Vuursteen. ,,Juist omdat het merk, de onderneming en de familie allemaal dezelfde naam dragen.''

Hoe Freddy Heineken over zijn graf heen wil regeren, bijvoorbeeld via een stichting in Zwitserland die de aandelen beheert, wil Vuursteen niet zeggen.

INTERVIEW: pagina 19