HAMELEN

De liedjes uit de serie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?, het tv-succes uit het begin van de jaren zeventig, hebben nooit de eeuwigheid gehaald, zoals die uit Ja zuster, nee zuster. Ze waren waarschijnlijk net iets minder oorspronkelijk, minder gek en minder geschikt voor groot en klein. Hits zijn er dan ook nimmer uit voortgekomen. Maar fleurig en betoverend waren ze vaak wel.

Destijds verschenen er drie langspeelplaten met de liedjes van Harrie Geelen en Joop Stokkermans – in totaal 39, die nu allemaal op een dubbel-cd staan. En aan kwaliteit hebben ze niets ingeboet. Geelen schreef veel teksten in een luchtig-hoofse stijl, in de sfeer van de middeleeuwen die in de serie werd opgeroepen. Ze gaan over de prins van Doedel aan de Vlier, het hofbal, het vliegende tapijt (,,het kleed dat altijd klopt'') en andere magische zaken: ,,Wie klinkt daar door merg en been / de trol van Roelofarendsveen...''

Op de aanstekelijke muziekjes van Joop Stokkermans zingen de vaste solisten Loekie Knol, Ida Bons, Martin Brozius en Rob de Nijs, samen met gasten als Gerard Cox, Marnix Kappers en Lex Goudsmit er vrolijk en onbekommerd op los. De Nijs is de belangrijkste van het stel; met zijn wendbare stem neemt hij de meeste soli voor zijn rekening. En steeds is er ook het kinderkoor, dat niet kinderachtig zingt. Het is, afgezien van het fletse, armetierige hoesje, een rijke verzameling.

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? Mercury 548 281-2

    • Henk van Gelder