Faxen via internet kan niet meer bij Philips

Door een faillissement van internetprovider Fax2Net beëindigt Philips de internetfaciliteit van haar faxen.

Bezitters van de `Magic2Vox' hebben via provider Fax2Net (eigendom van Sharemedia in de VS) een laatste fax ontvangen, waarin Philips aanraadt `uw e-mail partners zo snel mogelijk te informeren dat uw e-mailaccount niet langer geldig is'. Tevens ontvangen de bezitters van het toestel, dat vanaf april 2000 voor 699 gulden werd verkocht, instructie hoe de `fax-via-internet functie' uit te schakelen.

Internetfaxen (fax met scanner en toetsenbord) maken het mogelijk om zonder pc e-mail te sturen en te ontvangen. Dat gebeurt via een speciale internetprovider, die faxen omzet in e-mail en omgekeerd.

De fax van Philips kon bovendien door middel van een via een toetsenbord ingetikt internetadres webpagina's per fax leveren.

Het toestel is vooral geschikt voor mensen, die geen pc willen maar wel willen e-mailen en voor plaatsen waar geen pc kan staan (directieketen, vakantiewoningen e.d.).

Faxen via internet is goedkoper, omdat het tegen lokaal tarief gaat.

Philips zegt dat er een beperkt gebruik werd gemaakt van de internetfunctie en dat daarom geen nieuwe provider aan het gebruik van de fax wordt gekoppeld.

KPN Telecom verkoopt ook een internetfax. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de diensten van provider Planet Internet voor het omzetten van fax naar e-mail. Voor KPN gaat het om een `interressante markt'.

Gerectificeerd

Sharemedia niet failliet

In het bericht Faxen via Internet kan niet meer bij Philips (in de krant van zaterdag 3 maart, pagina 21) wordt ten onrechte gesteld dat het Amerikaanse bedrijf Sharemedia failliet is. Philips heeft het contract met Sharemedia verbroken, maar niet omdat het bedrijf failliet is, zoals Philips via zijn consumentenlijn liet weten.