Ex-kanselier Kohl koopt vervolging zwart-geldzaak af

De voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl koopt strafvervolging af voor zijn aandeel in de zwart-geldaffaire in zijn partij, de CDU, met een boete van 300.000 mark (340.000 gulden). Dit kwam gisteren voor de rechtbank in Bonn vast te staan.

De rechtbank stemde in met het schikkingsvoorstel dat Justitie Kohl begin vorige maand deed en waarmee Kohl akkoord gaat. Dit betekent dat de strafzaak tegen hem wordt geseponeerd en dat hij geen strafblad krijgt, ofschoon vaststaat dat hij illegaal geld voor zijn partij aannam.

,,Kohl heeft zichzelf niet verrijkt en hij heeft ook schade vergoed'', aldus de woordvoerster van de rechtbank. Bij de beslissing had ook een rol gespeeld dat Kohl ,,de publieke zaak meer dan vijftig jaar op alle politieke niveaus heeft gediend''.

Justitie onderzocht de rol van Kohl in de zwart-geldaffaire sinds januari vorig jaar toen de zaak aan het licht kwam. De kwestie stortte de CDU in een personele en politieke crisis die zij nog niet te boven is. Kohl heeft toegegeven dat hij als kanselier en tevens CDU-voorzitter geld van derden kreeg dat buiten de CDU-boekhouding werd gehouden. Kohl heeft nooit willen zeggen van wie het afkomstig was. Zijn partij gebruikte het geld onder meer voor recrutering en opleiding van kader in Oost-Duitsland na de Duitse vereniging en voor verkiezingscampagnes.

De Bondsdag, het Duitse parlement, legde de CDU vorig jaar een boete op wegens de illegale wijze waarop de partij een deel van haar activiteiten financierde. Via Kohls anonieme gevers was 2,2 miljoen mark in de CDU-kas gevloeid. Volgens Justitie staat vast dat het in de jaren 1995 tot 1998 om in totaal 1,07 miljoen mark ging. De rest van de illegale giften was verjaard.

Na een inzamelingsactie schonk Kohl afgelopen jaar 700.000 mark aan de CDU. Opgeteld bij de boete van 300.000 mark waarmee hij vervolging afkoopt, komt Kohls totale geldstraf dan uit op het bedrag dat Justitie aan illegale donaties via de ex-bondskanselier bewezen en niet-verjaard acht.

Er loopt nog een parlementair onderzoek naar de affaire.