Besturingssysteem raketten VS gestolen

Amerikaanse marineautoriteiten onderzoeken hoe het mogelijk is dat computerkrakers online hebben ingebroken in de computer van een onderzoeksinstelling van de marine in Washington en daar de broncodes van een raketgeleidingssysteem hebben ontvreemd. Dat heeft een woordvoerder van de marine gisteren verklaard.

In Stockholm maakte gisteren ookeen Zweedse advocaat bekend dat een nog onbekende hacker de supergeheime Amerikaanse computer systeem codes voor de geleiding van ruimtevaartuigen, raketten en satelieten heeft ontvreemd.

In Stockholm hielden computerexperts afgelopen maand volgens de Zweedse krant Expressen huiszoekingen in de kantoren van een informatietechnologiebedrijf en troffen daar kopieën aan van de broncodes. Het gaat om codes van het programma OS/COMET dat is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Exigent Software Technology, aldus de raadsman van Exigent in Zweden.

Een broncode bevat alle details over de werking van een softwareprogramma.

De Amerikaanse marine heeft sinds de inbraak, vermoedelijk op 24 december, met de Zweedse maar ook met de Duitse politie samengewerkt om de hacker op te sporen. Buiten Zweden richt het onderzoek zich op Kaiserlautern in Duitsland waar zich onder meer de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein bevindt.

Volgens Expressen zou de computerinbreker via een computer aan de Universiteit van Kaiserlautern hebben gewerkt. Ook zou hij een account gehad hebben bij Carbonide, een Zweedse internet provider.

Het gestolen computerprogramma OS/COMET werd gebruikt door de Amerikaanse luchtmacht maar ook door het Monitor Station in Colorado Springs van het Global Positioning System (GPS) NAVSTAR.

Van de hacker is alleen een gebruikersnaam bekend: `LEEIF'.