Baumann?

De Duitse atleet Dieter Baumann is vanwege dopinggebruik geschorst door de internationale atletiekbond IAAF, maar mag van een Duitse rechter wél deelnemen aan wedstrijden. Kan een internationale sportbond boven een rechter staan?

Robin Korving, atleet: ,,Ik ben niet zo'n aanhanger van de IAAF. Dankzij die bond worden de prijzengelden alsmaar lager en kunnen wedstrijden steeds vaker alleen via Canal+ en een decoder worden bekeken. De IAAF blaast hoog van de toren, ik kan me niet voorstellen dat die sportfederatie wint van een Duits gerechtshof. De internationale atletiekfederatie legt de uitspraak van een Duitse rechter naast zich neer, dat is nogal wat. De IAAF is er voor de atleten, en niet andersom. Dat moet die bond niet vergeten. Het zou niet verkeerd zijn als er een atletenopstand zou uitbreken.''

Clemens Prokop, vice-president van de Duitse atletiekbond DLV en jurist: ,,Het is een schandaal, het bestaan van de Duitse atletiek is hier in het geding. Als de IAAF uitspraken van een gerecht niet accepteert, dan is in Duitsland niemand meer startgerechtigd. De IAAF is in zekere zin afhankelijk van ons. Duitsland is een uiterst belangrijke markt voor de atletiek. De mondiale bond kan het zich niet permitteren om die markt te verliezen. Het is niet slim van de IAAF om ruzie met ons te zoeken. Wij zullen al onze invloeden aanwenden om het ongelijk van de IAAF aan te tonen. De IAAF heeft het Duitse staatsrecht genegeerd.''

Emile Vrijman, jurist en raadsman Troy Douglas: ,,De zaak-Douglas heeft weinig te maken met het rumoer dat nu is ontstaan rondom Dieter. De IAAF kan natuurlijk nooit de uitspraak van een Duitse rechter overrulen. De vraag is: waar eindigt de bevoegdheid van de IAAF? De bond schorste Baumann voor nationale en internationale wedstrijden, dat besluit is op een juiste wijze tot stand gekomen. Na de uitspraak van een Duits gerechtshof mag Baumann nu wél hardlopen, maar dan alleen in Duitsland. Door die bepaling zit de Duitse atletiekbond in een lastig parket: de bond zit precies tussen Baumann en de IAAF in. Dat de IAAF zeven andere atleten die met Baumann meeliepen schorste, is volstrekt belachelijk.''

Piet van der Molen, voorzitter Nederlandse atletiekbond KNAU: ,,Het probleem-Baumann lijkt wat op het gedoe rond Troy Douglas. Hij is door de KNAU niet schuldig bevonden wat betreft dopinggebruik, maar moet wél voor de arbitragecommissie van de IAAF verschijnen. Als bondslid is een atleet verplicht zich aan de regels van die bond te onderwerpen. Een nationale bond moet zich weer houden aan de regels van de IAAF. Dat is ook begrijpelijk, want straks kan de IAAF geen beleid meer maken. Ook de Duitse bond en Dieter Baumann zullen zich moeten conformeren aan de regels van de IAAF.''

Patrick van Balkom, atleet: ,,De IAAF maakt zijn eigen regels. Wat de mondiale bond nu doet klopt niet. Toch verwacht ik dat uiteindelijk de regels van de IAAF worden nageleefd, anders verliest die bond wel érg veel bevoegdheden. De internationale atletiekfederatie is een hypocriete organisatie, die ook Douglas tijdlang aan het lijntje houdt. Het lijkt wel alsof de IAAF zijn eigen regels per se wil handhaven. Bij vrijwel alle regels kun je vraagtekens zetten. Maar als atleet heb je weinig keus: je moet je onderwerpen aan de mondiale bond.''

Prof. dr. H. de Doelen, hoogleraar strafrecht: ,,Vanuit het Nederlandse recht bekeken heeft een rechter altijd het laatste woord. Dat zal in Duitsland niet anders zijn. Internationale sportbonden zijn vaak eigenzinnig, ze hebben moeite om de bevoegdheden van gerechtshoven te erkennen. Wat de IAAF in het geval-Baumann doet is niet rechtmatig. Kijk naar het Bosman-arrest: daar waren de voetbalbonden erg verbaasd over. Eerst wilden ze niet praten met andere partijen, totdat de Europese Unie zich ermee ging bemoeien.''

    • Marcel Abrahams