Ahold doet Jamin over aan Belgen

Jamin komt in Belgische handen. De 140 verlieslijdende snoepwinkels worden door eigenaar Ahold verkocht aan EuroDelight, een bedrijf dat in oprichting is, zo heeft Ahold gisteren bekendgemaakt.

Het zijn Belgen met ervaring in de detailhandel, zo heeft vakbondsbestuurder W. Noordman van FNV Bondgenoten gisteren van de directie van Ahold te horen gekregen. Noordman: ,,Het is een nieuwe onderneming met grote plannen op het gebied van zoetwaren. Jamin is de basis voor verdere uitbreiding in andere landen. Ahold zegt erop te vertrouwen dat EuroDelight een degelijk bedrijf zal worden.''

Bij Jamin werken bijna vijfhonderd mensen verdeeld over 275 volledige banen. De omzet is 90 miljoen gulden per jaar. De verkoop van Jamin door Ahold sluit aan bij de strategie van het concern. Ahold is het derde supermarktconcern ter wereld en richt zich enkel nog op de verkoop van `voeding'. ,,Jamin past daar volgens Ahold niet meer bij'', zegt Noordman. ,,En Etos en de slijterijen van Gall & Gall wel, omdat in het buitenland drogisterijen en slijterijen ook bij food (voedings-detailhandel) horen.''

Een woordvoerder van Ahold stelt dat het concern eigenlijk te groot is geworden. ,,Ahold groeit en wordt steeds groter in de wereld. We kunnen Jamin niet de aandacht schenken die het nodig heeft. Bij EuroDelight, dat zich helemaal toelegt op chocola en snoep, is het in betere handen.''

Jamin is sinds 1993 onderdeel van Ahold, maar heeft de afgelopen jaren meestal verlies gemaakt. Een grote reorganisatie in 1998, waarbij enige tientallen winkels werden gesloten en honderden mensen hun baan verloren, heeft nog niet het gewenste rendement opgebracht. Jamin maakt volgens een woordvoerder van Ahold nog steeds verlies.

FNV Bondgenoten hoopt op korte termijn meer duidelijkheid te krijgen over wie er achter EuroDelight zitten. Noordman: ,,Het zijn aandeelhouders met ervaring in de detailhandel. Maar wij willen dat het bedrijf voldoende draagvlak heeft omdat Jamin wel groeit, maar zeker nog hulp nodig heeft.''

Ahold maakte gisteren ook bekend dat het zijn activiteiten in de levensmiddelendistributie in de VS zal uitbreiden. Dochter US Foodservice neemt de Multual Wholesale Company van de staat Florida over. Dat bedrijf heeft een omzet van 300 miljoen dollar.