Wernemers bouw, metaal, transport dreigen met acties

Er dreigen acties in de bouw-, de metaal- en de transportsector nu de CAO-onderhandelingen zijn stukgelopen. Touringcarchauffeurs dreigen dit weekeinde het wintersportvervoer te vertragen. In de kleinmetaal organiseren de bonden kleinschalige acties en in de bouwsector hebben ze de werkgevers een ultimatum gesteld om de onderhandelingen te hervatten.

Een belangrijk breekpunt is de verhoging van de lonen. In de transportsector gingen de bonden niet akkoord met een loonbod van 7 procent in twee jaar. Belangrijker nog was een geschil over de inzetbaarheid van de chauffeurs. De CAO geldt voor 15.000 werknemers, onder wie 9000 chauffeurs. Gisteravond legde een aantal chauffeurs in het land het werk al neer.

In de bouwsector dreigen de bonden met acties nadat de onderhandelingen woensdagavond stukliepen. De looneis van 6 procent werd niet ingewilligd. Ook was er onenigheid over flexibele werktijden en over de bepaling dat ook uitzendkrachten in de bouw onder de bouw-CAO vallen. De uitzendbureaus zijn daartegen.

In de metaalsector werden de CAO-onderhandelingen een maand geleden afgebroken omdat de bonden vasthielden aan hun looneis van vier procent per jaar. De werkgevers wilden niet verder gaan dan 6,5 procent in twee jaar structureel, 0,75 procent eenmalig en bij een gunstig economisch tij nog eens 0,75 procent in 2003. De werkgevers zijn niet tegemoet gekomen aan het ultimatum van de bonden. Onder de CAO vallen 400.000 werknemers.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil niet reageren op de problemen in de CAO-onderhandelingen, om het overleg ,,niet verder te belasten''. In november vorig jaar liet voorzitter J. Schraven al weten de looneis van 4 procent al ,,veel te hoog'' te vinden en stond hij een looneis van 2 procent voor. De looneis van de bouwbonden vond hij ,,buitengewoon gevaarlijk''. De FNV-vakcentrale deelt die ongerustheid niet. Van een loonexplosie is nog geen sprake, aldus een woordvoerder. ,,De meeste van de 1100 CAO's zijn soepel tot stand gekomen.'' De vakcentrale staat niet achter de looneis van de bouwbonden vanwege de mogelijke uitstralende werking naar andere sectoren.