VS controleren codesysteem EU

De Amerikaanse geheime dienst NSA controleert geregeld het coderingssysteem van de Europese Commissie voor geheime boodschappen, met medeweten van een hoge Commissieambtenaar.

Dit heeft deze ambtenaar, hoofd van het coderingsbureau van de Europese Commissie, meegedeeld aan een onderzoekscommissie van het Europees Parlement. Die commissie onderzoekt het Amerikaanse Echelon-systeem voor het onderscheppen van elektronische berichten.

De Europese Commissie stuurt gecodeerde berichten over gevoelige zaken als onderhandelingsposities over de wereldhandel en over internationale concurrentiezaken naar eigen vertegenwoordigingen in het buitenland. Het hoofd van het coderingsbureau van de Commissie, Desmond Perkins, zei op 6 februari tegen de Europarlementariërs: ,,Ik heb altijd zeer goede contacten gehad met de National Security Agency in Washington, en zij controleren gewoonlijk onze systemen om te zien of ze wel in orde zijn en niet verkeerd behandeld worden.''

Perkins verklaarde ook: ,,Ik ben er zeker van dat iedereen in deze kamer dit weet, dat de Amerikanen alles lezen, het doet er niet toe wat hier binnen aan de hand is, ze lezen alles. De NSA is een enorme organisatie, die duizenden stafleden heeft die alleen maar de hele tijd luisteren en lezen.''

De woordvoerder van de Europese Commissie, Jonathan Faull, ontkent dat Perkins de Amerikaanse NSA toegang heeft verschaft tot de Brusselse coderingsgeheimen. De Europarlementariërs hebben volgens hem de Commissieambtenaar ,,verkeerd begrepen''. Maar Europarlementariër Jan Marinus Wiersma (PvdA), lid van de Echelon-commissie, zegt dat dit,,nergens op slaat''. Hij is ervan overtuigd dat Perkins de waarheid heeft verteld en heeft laten zien hoe de Europese Commissie ,,met naïviteit, met een serieus gebrek aan zorgvuldigheid'' kan omgaan met beveiliging.

De zaak heeft tot grote opschudding geleid binnen de Europese Commissie. Volgens een interne notitie van Commissieambtenaar Rainer Lau, verantwoordelijk voor betrekkingen met het Europees Parlement, bestaat het gevaar dat Europarlementariërs van de Echelon-commissie ,,eindelijk een slachtoffer binnen hun bereik hebben gevonden''. Hij vraagt zich af waarom er nooit ingegrepen is als het hoofd van het coderingsbureau op de hoogte was van Amerikaanse onderschepping van boodschappen uit Brussel aan de vertegenwoordiging van de Commissie in Washington. Het Europees Parlement heeft de verantwoordelijke Eurocommissaris Patten (Externe Betrekkingen) om uitleg gevraagd.

Perkins: pagina 5

    • Ben van der Velden