Vier jaar voor dodenrit jongen van 14

De rechtbank in Düsseldorf heeft vrijdag de 15-jarige Andreas B. uit het Duitse Monheim veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens het doodrijden van een Eindhovense politieman vorig jaar maart. De officier van justitie had acht jaar geëist.

B., die ten tijde van het ongeval nog 14 was, reed op zaterdag 25 maart vorig jaar met een vrachtauto door een blokkade van de Eindhovense politie op de A67 bij Geldrop. Door dit incident raakte een 36-jarige hoofdagent, T. Kusters, zo ernstig gewond, dat hij later aan zijn verwondingen bezweek. De officier van justitie beschuldigde de jongen van zware mishandeling met de dood als gevolg. Maar de rechter in Düsseldorf wilde zo ver niet gaan.

Hij wees op getuigenverklaringen waaruit bleek dat B. op het laatste moment krachtig geremd had om een aanrijding met de agent te voorkomen. Om die reden veroordeelde de rechter de jongen voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. Daarop staat een maximumstraf van 5 jaar.

B. had de vrachtwagen waarmee hij de aanrijding veroorzaakte een dag eerder in Monheim gestolen. Hij wilde met twee vriendjes in de vrachtauto door België, Duitsland en Nederland rijden. De jongen had er voor dit voorval al een tweejarige carrière als autodief opzitten. Hij legde in die periode meer dan 2000 kilometer af met gestolen auto's.