Versatel leidt koersherstel technologie

Versatel leidde vanmorgen het lichte herstel van de technologiesector op de Amsterdamse effectenbeurs. Het kabel- en telefoniebedrijf, dat voor het eerst in de AEX-index zat, steeg 5,5 procent tot 10,45 euro.

De technologiesector, die gisteren stevige klappen opliep, ging vanmorgen weer wat omhoog. Beleggers putten moed uit het hogere slot van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, waaraan veel technologiefondsen staan genoteerd. De winstwaarschuwingen van onder meer Oracle leken hen minder te deren. Net als aan enkele andere belangrijke Europese beurzen kregen vooral de telecom- en kabelbedrijven weer wat lucht.

UPC ging 4,6 procent omhoog tot 10,69 euro. KPNQwest luisterde de entree in de AEX op met een winst van 1,3 procent op 22,99 euro. ASM Lithography en Philips krabbelden weer wat op na de stevige verliezen van de afgelopen tijd. Gisteren ging de fabrikant van chipmachines nog ruim 7 procent onderuit, vrijdag was er met 5,3 procent op 23,15 euro weer herstel. Philips won 2,35 procent op 35,75 euro.

De AEX, waarin vandaag drie nieuwe fondsen hun intrede deden, toonde daardoor in de loop van de handel licht herstel en noteerde rondom het middaguur een kleine winst van 2,2 punten op 593,9 punten. ,,Een gevoelsmatig herstelletje'', typeerde een handelaar de beweging. ,,De hightech krijgt weer wat kopers. Dat geldt zeker voor de nieuwelingen, waar de belangstelling automatisch groter voor is in de AEX.''

Kabelleverancier Draka, dat gisteren mooie cijfers publiceerde, profiteert mee van de groei in de telecomindustrie. Het bedrijf krikte de waarde van het aandeel met 6,4 procent op en was daarmee de grootste winstmaker in de Midkap-index.

Onder de financiële waarden was ING de enige die positief scoorde. Analisten zijn tevreden over de cijfers en weten dat de bank/verzekeraar met de verkoop van ING Barings Amerika aan ABN Amro de grootste 'bleeder' heeft weggesneden. Volgens hen is er dan ook ruimte voor verbetering van de huidige koers van 75,87 euro. De collega's in de branche moesten allen terug, vooral Aegon. De grote belangen in Amerika maken het verzekeringsconcern kwetsbaar en de koers zeeg neerwaarts met 2,3 procent naar 36,90 euro. ABN Amro en Fortis leverden respectievelijk 0,3 procent en 1,2 procent in.