Verklaring belastend voor Perry W.

De tweede Chinese overlevende van het Dover-drama heeft vanochtend alsnog een belastende verklaring afgelegd over de Nederlandse chauffeur Perry W.

De man was gisteren te geëmotioneerd om in detail een verklaring af te leggen over de smokkeltocht waarbij vorig jaar 58 van zijn landgenoten om het leven kwamen.

Daarmee was de kans op een succesvolle vervolging wegens doodslag van de Nederlandse chauffeur onverwachts geslonken. De andere Chinees die vorig jaar de smokkel per koelcontainer overleefde, legde voor de rechtbank in Maidstone een verklaring af die het bewijs voor doodslag grotendeels nietig maakt.

Alles draait om het sluiten van het tochtluikje van Perry W.'s container, op 18 juni vorig jaar, vlak voordat hij de pont naar Dover opreed. In hun eerste verklaringen bij de politie vertelden de overlevenden dat dit luikje werd gesloten door ,,de hand van een blanke man'', terwijl de vrachtwagen stilstond. Op grond daarvan heeft de Britse politie een groot aantal bewijsstukken gevonden, onder meer een vingerafdruk, die Perry aanwijzen als degene die het luik sloot. Doordat het luik werd gesloten, vonden 58 mensen tijdens de overtocht de dood.

In zijn verklaring gisteren voor de rechtbank zei een van de overlevenden echter dat de vrachtwagen ,,met volle snelheid'' reed toen het luikje werd gesloten. Deze verklaring op de zitting de enige die telt in het Britse strafproces sluit Perry uit als dader. Op verzoek van de aanklager herriep de Chinees deze lezing, en zei hij alsnog dat de vrachtwagen ,,stilstond'' toen het luikje werd gesloten. Maar daarmee heeft de Chinees zich volgens het Britse strafproces gebrandmerkt als onbetrouwbare getuige.

De andere Chinese overlevende bevestigde vanochtend alsnog dat de wagen van Perry niet reed toen het luikje werd gesloten.

Perry W., die alles ontkent, is behalve doodslag het lidmaatschap van een criminele organistatie en betrokkenheid bij mensensmokkel ten laste gelegd. Het bewijs op die punten tegen hem is overvloedig. Op deze delicten staat in Groot-Brittannië, anders dan bij doodslag, geen levenslange celstraf.