Uitblijven rentestap sterkt eurokoers

De Europese Centrale Bank wijzigt voorlopig zijn rentetarieven niet. Dit bleek na afloop van de vergadering van de raad van bestuur gisteren in Frankfurt, waar werd besloten het belangrijkste rentetarief, de basis-herfinancieringsrente, op 4,75 procent te houden.

President Duisenberg zei in een toelichting dat de bank zijn houding ten opzichte van de risico's voor de prijsstabiliteit niet heeft veranderd sinds vorige maand. Dat betekent dat de ECB voorlopig ,,afwacht'' en de als neutraal bestempelde positie ten opzichte van het rentebeleid sinds vorige maand niet heeft veranderd. Duisenberg zei ook vast te houden aan de prognose dat de euro-economie dit en volgend jaar tegen de drie procent zal groeien.

Het besluit om de rente onveranderd te laten was verwacht, maar handelaren hadden wel gehoopt dat de toon van de ECB zou wijzen in de richting van verlaging in de naaste toekomst. Verwacht wordt dat de rente in de VS op 20 maart wel omlaag gaat, na een verlaging met één procentpunt in januari. Woensdag verlaagde ook de Bank van Japan de rente.

De koers van de euro schoot omhoog op de valutamarkt, en bereikte vanmorgen 0,9360 dollar per euro. Dat is de hoogste koers in bijna een maand. Tegenover de yen, die terrein verloor ten opzichte van de dollar op 118,6 yen per dollar, steeg de euro nog harder.

De eerstvolgende ECB-vergadering wordt over twee weken gehouden in de Ierse hoofdstad Dublin. Gezien de kritiek van de Europese Unie op het Ierse begrotingsbeleid en de oververhitting van de Ierse economie, wordt het onwaarschijnlijk geacht dat de ECB juist op die locatie een Europese renteverlaging aankondigt. Duisenberg verrichtte gisteren de aftrap voor een grootscheepse voorlichtingscampagne van de centrale banken rond de euro.

EUROCAMPAGNE pagina 13