Toch weer een Wagner hoofd Festspiele

Eva Wagner-Pasquier zal mogelijk aan het eind van deze maand worden benoemd tot opvolger van haar vader Wolfgang Wagner, de 81-jarige kleinzoon van componist Richard Wagner en sinds 1966 `voor het leven' de enige leider van de Wagner Festspiele in Bayreuth. Dat zei gisteren de woordvoerder van de Beierse cultuurminister Hans Zehetmair. Hij voert al maanden intensieve besprekingen over de toekomst van het door Wagner met zijn Der Ring des Nibelungen in 1876 geopende Festspielhaus in Bayreuth.

Met de benoeming, die op 29 maart zijn beslag zou moeten krijgen, moet een eind komen aan de strijd om de opvolging van Wolfgang Wagner die al jaren duurt. De kleinzoon van de componist leeft in onmin met een aantal van zijn eigen kinderen en die van zijn in 1966 overleden broer Wieland. Wolfgang Wagner wil Bayreuth achterlaten aan zijn huidige echtgenote Gudrun en hun dochter. Bij de opvolging hebben Wagnerfamilieleden de voorkeur en met Eva Wagner-Pasquier (55) zou de familie Wagner toch aan het hoofd blijven van de Wagner Festspiele. Ze werkte in verschillende belangrijke operahuizen, zoals Covent Garden in Londen en de Opéra Bastille in Parijs.