Supermarktconcern Laurus kiest Rotterdam

Supermarktconcern Laurus (Konmar, Edah, Super de Boer) verhuist dit jaar naar Rotterdam. In het nieuwe hoofdkantoor moeten 500 Laurus-personeelsleden komen te werken, die nu verspreid zijn over acht verschillende kantoren ver buiten de randstad. Het kantoorpersoneel verzet zich tegen de verhuizing wegens de afstand en de files.

De verhuizing is onderdeel van de grootscheepse reorganisatie van Laurus, dat kampt met lage winst en een alsmaar dalende beurskoers. Eergisteren waarschuwde bestuursvoorzitter Ole van der Straaten dat de winst in 2000 nog lager uit valt dan hij in november aankondigde: 33 procent lager dan in 1999. Sinds november heeft hij 150 banen geschrapt op de hoofdkantoren. Er volgen nog 450 banen.

Vakbondsbestuurder S. Koetloe, van vakbond De Unie, zegt van vele Laurus-medewerkers te horen dat zij niet naar Rotterdam willen. Laurus zal ,,meezoeken naar oplossingen voor het vervoer'', zegt de woordvoerder desgevraagd. Koetloe is sceptisch: ,,Zij werken nu in Amersfoort, Helmond, Den Bosch, Hoogeveen. Laurus zegt dat ze bussen zal inzetten, maar wie wil elke dag zo ver reizen met de bus?''

Zeven van de acht Laurus supermarktformules schrapt Van der Straaten ook; 800 winkels gaan voortaan verder onder de naam `Konmar'. Daarvoor moeten de supermarkten van Edah, Super de Boer, Groenwoudt, Nieuwe Weme, de huidige Konmar en Lekker & Laag worden omgebouwd. Die gedaantewisseling kost 660 miljoen euro.

Laurus zal bij de presentatie van de jaarcijfers een verlies van 55 miljoen euro laten zien. De kosten van de reorganisatie van de hoofdkantoren (140 miljoen euro in totaal) zullen dit jaar verrekend worden.

    • Frederiek Weeda