Steunpakket voor Japanse economie

De Japanse regeringspartij heeft voor volgende week een nieuw pakket maatregelen aangekondigd om de achteruitgang van de economie tot stilstand te brengen. De index van de beurs van Tokio daalde vandaag voor de vijfde achtereenvolgende dag.

Het nieuwe pakket zal maatregelen bevatten om de beurs op te krikken, om de ingezakte onroerendgoedmarkt in beweging te krijgen en om banken te helpen zich te ontdoen van de grote hoeveelheid oninbare leningen. Dit deelde Makoto Koga, secretaris-generaal van de Liberaal Democratische Partij vandaag mee zonder verder in details te treden. Shizuka Kamei, voorzitter van de beleidscommissie van de partij, deelde buitenlandse correspondenten vorige week al mee dat men bezig was met een pakket ,,waar iedereen van zal opkijken''.

Beurshandelaren waren blijkbaar niet onder de indruk. De Nikkei-index daalde vandaag tot een slotkoers van 12.261 punten, het laagste niveau sinds 31 juli 1985. De index heeft deze week alleen al 7,4 procent in waarde verloren. Takashi Imai, voorzitter van de belangrijkste zakenlobby Keidanren, zei tegenover de Japanse publieke omroep echter ,,geen crisisgevoel'' te hebben wegens deze daling. Hij wees daarbij op de wijziging die afgelopen jaar heeft plaats gehad in de 225 aandelen waaruit de Nikkei is samengesteld. Zonder deze verandering zou de index hoger hebben gestaan dan nu het geval is. De Keidanren wijst al langer op de noodzaak van structurele hervormingen om de economie werkelijk uit het dal te krijgen.

Slecht nieuws voor de Japanse economie was er vandaag met een daling van het aantal aangeboden banen ten opzichte van werkzoekenden in januari, de eerste daling sinds midden 1999. De werkloosheid staat onveranderd op 4,9 procent en analisten verwachten dat het doorbreken van de 5 procentgrens niet ver weg is.

Het Japanse Lagerhuis nam vandaag de begroting aan voor boekjaar 2001 aan dat op 1 april aanvangt. In deze begroting zijn weer veel publieke werken opgenomen ter stimulering van de economie. Of het nieuwe pakket maatregelen ook extra overheidsuitgaven zal bevatten is nog niet bekend. De totale publieke schuld is door alle extra uitgaven inmiddels gestegen tot 130 procent van het bruto binnenlands product.

    • Hans van der Lugt