Stephen King keert terug naar het papier

De nieuwe roman van horrorschrijver Stephen King, Dreamcatcher, verschijnt volgende maand gewoon als gebonden, papieren boek van 544 bladzijden. Vanaf maandag is het eerste hoofdstuk van het boek te lezen op de website van het Amerikaanse weekblad Time, de twee maandagen erna volgen nog twee hoofdstukken. Daarna ligt het boek in de winkel.

Kings nieuwe boek verschijnt na een periode waarin de schrijver ruimschoots experimenteerde met digitaal uitgeven. Nadat hij eerst met de novelle Riding the Bullet een digitale hype ontketende: 400.000 mensen plukten het van het net. Vervolgens bracht King in een poging ,,de grootste nachtmerrie van de grote uitgevers te worden'' op zijn eigen website The Plant uit, een vervolgverhaal waarvoor de lezers per hoofdstuk moesten betalen en waarbij King pas na voldoende betalingen bereid was een volgend hoofdstuk te schrijven. In november werd het project stopgezet wegens gebrek aan betalingen, al verdiende hij aan de zes gepubliceerde hoofdstukken meer dan een miljoen gulden.

Het nieuwe boek heeft de grote schare fans van de auteur al in beroering gebracht: bij internetboekhandel amazon.com staat het nu al op de twaalfde plaats van de bestsellerlijst. Concurrent Barnes & Noble kreeg zelfs al vijf recensies van lezers binnen, die weliswaar van mening zijn `dat de wereld eruit ziet als een verschrikkelijk en met marmelade gevuld oord', maar die ook menen te weten dat het bij Kings nieuwe creatie gaat om `weer zo'n horrorroman waarop Amerika verzot is'.

Volgens de uitgever gaat het boek over vier vrienden die iedere winter uit jagen gaan in de bossen van Maine, maar die dit jaar opgeschrikt worden door bezoek van een vreemd individu. Alleen een gedeeld verhaal uit hun verleden kan ze redden. De oorspronkelijke titel van het boek was Cancer en op de filmrechten is al een optie genomen door Castle Rock.

    • Arjen Fortuin