Schumacher ongedeerd na zware crash

Titelverdediger Michael Schumacher is het Formule I-seizoen vandaag begonnen met een spectaculaire crash bij de vrije trainingen in Melbourne. De Duitse autocoureur gleed met zijn Ferrari bij een snelheid van 200 kilometer per uur van de baan en maakte een dubbele salto in het grind. Schumacher bleef ongedeerd.

Hij gaf een hobbel in het circuit de schuld van zijn crash. ,,Ik zette me schrap voor een enorme klap, maar het viel mee'', zei hij. Schumacher zou de oneffenheid op de baan bij de officials melden. ,,Het moet worden gerepareerd voor de wedstrijd van zondag'', vond de coureur. De openingsrace begint zondagochtend vier uur Nederlandse tijd. Het circuit, vlakbij het centrum van Melbourne, is onderdeel van Albert Park en is behalve tijdens de Grand-Prix openbaar gebied. Voorafgaand aan elke race wordt het wegdek bijgewerkt.

Schumacher liet na afloop van de trainingen weten dat hij zich neerlegt bij een uitspraak van de rechtbank in Brussel, die gisteren bepaalde dat de Duitser zijn oude helm weer moet dragen. Weigering zou de coureur op een forse dwangsom komen te staan, van 115.300 dollar per dag, omgerekend meer dan een kwart miljoen gulden. Met tegenzin draagt Schumacher vanaf morgen weer een helm van Bell, bij wie hij nog onder contract staat. De laatste tijd, ook tijdens de crash, droeg Schumacher een helm van de firma Schuberth. Tevergeefs voerden zijn advocaten in Brussel aan dat die helm veiliger is.

Schumacher reed vandaag in de trainingen de derde tijd (1.29,284), achter teamgenoot Rubens Barrichello (1.28,965) en Jordan-coureur Jarno Trulli (1.29,267). Jos Verstappen haalde in de ochtendsessie met zijn Arrows verrassend de zesde plaats, maar zakte na de tweede training naar de veertiende stek (1.31,669).

De Nederlander was niet ontevreden. ,,De auto voelde meteen erg goed aan'', zei hij. Verstappen probeerde met zijn nieuwe teamgenoot Enrique Bernoldi (20ste) verschillende afstellingen en banden uit, voor de kwalificatie van morgen (03.00 uur) en de race van zondag. ,,Ik ben content over ons werk en denk dat we ons morgen kunnen verbeteren'', aldus Verstappen.

Hoewel aan de vrije training weinig conclusies mogen worden verbonden, was het debuut van de 21-jarige Fin Kimi Räikkönen opvallend. Hij was elfde in de Sauber. ,,Vandaag heeft m'n Formule I-carrière een goede start gekregen'', zei de nieuweling.

Voormalig wereldkampioen Jacques Villeneuve zei vandaag dat hij autosport graag opgenomen ziet in het programma van de Olympische Spelen. ,,Als je het als sport bestempelt, moet het ook olympisch zijn'', aldus de Canadese autocoureur. Villeneuve kan zich een kartwedstrijd om medailles voorstellen, met coureurs uit de Formule 1, Formule 3000 en de Amerikaanse raceklassen.