Rode loper

Nog geen drie jaar oud, en de Europese Centrale Bank groeit al uit zijn jasje. De Eurotower, de glazen naald aan de Kaiserstrasse in het financiële hart van Frankfurt, wordt op termijn verlaten voor nieuwbouw. Vorige week berichtte de centrale bank dat met de stad Frankfurt een nieuwe locatie overeen is gekomen. Plaats: de Grossmarkthalle aan de oostkant van Frankfurt, waar nu nog de groentenmarkt is gevestigd. De reacties uit de financiële wereld waren verbaasd, want met de keuze trekt de ECB zich uit het hart van de stad terug.

Maar zo gek is het besluit niet. Ten eerste drukt de locatie de kosten van het gebouw zelf - grond in het hart van de stad is onbetaalbaar. Ten tweede is de ECB in het huidige gebouw onherkenbaar, en maakt het voor de uitstraling weinig uit als zij verhuist. Bovendien huist de Duitse centrale bank, de Bundesbank, al sinds jaar en dag in zijn sombere betonnen onderkomen in de noordelijke periferie van Frankfurt. En zó representatief is de huidige locatie van de ECB nu ook weer niet. De Kaiserstrasse mag dan chic eindigen, hij begint als hoofdader van de rosse buurt bij het centraal station. Zodat de bezoeker van de ECB die met de hoge-snelheidstrein of met de trein vanaf het vliegveld arriveert eerst 200 meter spitsroeden loopt langs Beate Uhse en haar vrienden voor hij bij Duisenberg cum suis arriveert. Met zo'n entree krijgt het begrip `rode loper' een onverwachte betekenis.

Maarten Schinkel