Raad van Aad

ING vindt zichzelf te groot voor Nederland, althans voor de AEX beursgraadmeter. De superbelegger, die zich voorstaat op zijn internationale karakter maar wel graag Oranje sponsort, viert een beetje droef zijn tienjarig bestaan.

De weging van de aandelen van de bankverzekeraar is gisteren teruggebracht naar de reglementair maximale tien procent in de AEX index. De weging was, als gevolg van de koerswinst, het afgelopen jaar opgelopen tot een procent of vijftien.

De afgelopen weken liepen beleggers, die de beursindex volgen bij hun beslissingen, en dat zijn er steeds meer, al vooruit op de gekrompen status van ING. Zij loosden ING-aandelen. Dat was tien jaar geleden gewoon pech, maar tegenwoordig staat een koersdaling slecht op het cv. Beleggers bellen, medewerkers, die vrijwel voltallig participeren in een aandelenoptieplan, gaan naar buiten kijken, topmanagers zien hun optiewinsten verdampen.

Wat ING zo mogelijk nog meer steekt is dat buurman ABN Amro, aan de overkant van het Amsterdamse hoofdkantoor, ook voor 10 procent in de index weegt. Terwijl de beurswaarde van ING tweeënhalf keer zo groot is. ING stuurt daarom een vader-is-niet-boos, vader-is-verdrietig brief naar de AEX. Daar zal de brief worden doorgeleid naar de commissie die over de index gaat. Ach wat aardig, zal hij mijmeren, zij kunnen nog steeds niet zonder mij. De voorzitter van de commissie is voormalig topman en nog steeds lid van de raad van commissarissen van ING, Aad Jacobs.

    • Menno Tamminga