Proces wegens `belediging van het Turks-zijn'

In de Turkse hoofdstad, Ankara, is gisteren het proces begonnen tegen Akin Birdal. De 53-jarige mensenrechtenactivist wordt ervan beschuldigd tijdens een forumdiscussie in Duitsland te hebben gezegd dat Turkije zijn excuses moet aanbieden voor de behandeling van Armeniërs tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Volgens de aanklacht heeft hij daarmee het `Turks-zijn' beledigd: Turkije ontkent dat er in de laatste fase van het Ottomaanse Rijk een genocide onder Armeniërs heeft plaatsgehad. Als hij schuldig wordt bevonden (Birdal ontkent dat hij zulke dingen heeft gezegd) kan de mensenrechtenactivist ten hoogste zes jaar gevangenisstraf krijgen. De Armeense kwestie is in Turkije weer uiterst precair geworden, sinds het Franse parlement in een resolutie uitsprak dat er wel degelijk een genocide had plaatsgehad.